Waarom je je vermogen best over kunt laten aan een aap

Als een aap, niet gehinderd door enige kennis, beter belegt dan mensen die ervoor gestudeerd hebben, wat heeft het dan voor zin om je geld actief te laten beleggen?
Aan het begin van deze eeuw is er eens een experiment gestart met een beleggende aap. Gorilla Jacko, die momenteel in Artis renteniert, kreeg 75 bananen, die ieder een aandeel van een bedrijf vertegenwoordigden. Van de bedrijven die correspondeerden met de eerste tien bananen die Jaco opat werden aandelen gekocht.
Het experiment was een knipoog naar de financiële wereld. Iedere maand at Jacko zijn beursbananen en werd de portefeuille aangepast. Inmiddels bootst een computer het gedrag van Jacko na en de resultaten zijn verbluffend. Op de site beursgorilla.nl zijn de resultaten te volgen en het rendement is fors. Zelfs in de crisisjaren was het rendement van Jacko beter dan de AEX. De AEX is een index representatieve samenstelling is van veel bedrijven in Nederland. Er is al veel geprobeerd om het succes van Jacko te verklaren, want waarom zou je nog gebruik maken van een fondsbeheerder?long-tailed-macaque-4501435_1920
Wat zou er aan de hand zijn? Zorgt kennis er juist voor dat je rendementen afnemen? Er is naar beleggen al veel onderzoek gedaan en iedere keer blijkt weer dat gemiddeld genomen actief beleggen het aflegt tegen passief beleggen. Beheerders van aandelenfondsen moeten dan ook erg hun best doen om hun toegevoegde waarde te bewijzen. Iets minder dan 1 op de 5 fondsbeheerders verslaat op langer termijn de AEX-index. Het bijzondere is dat Jacko de beursgorilla ook actief belegt en blijkbaar tot de betere fondsbeheerders behoort.
Allereerst is de vergelijking met de AEX niet eerlijk, want Jacko belegt in drie verschillende indexen. Eigenlijk zou je hem moeten vergelijken met een samengestelde index. Maar dan is het verschil nog fors, want de gecombineerde index heeft over de afgelopen 17 jaar ongeveer 20 procent rendement en Jacko bijna 150 procent rendement. Nu gaat het niet alleen om rendement, maar ook om risico. Het risico is groter als je net zoals Jaco belegt in tien aandelen, dan wanneer je belegt in een breed samengestelde index. Daarnaast blijkt uit beursgorilla.nl dat ook de uitgekeerde dividenden in het rendement zijn meegenomen. Ook moet je transactiekosten meenemen, omdat je iedere maand aandelen koopt en andere aandelen verkoopt. Als je al deze factoren meeneemt, blijkt dat de verschillen heel klein worden, maar dat Jacko nog steeds een mooi rendement heeft.
Persoonlijk denk ik dat er nog iets meespeelt. Veel beleggers –ook fondsbeheerders– hebben last van emoties of gedragspatronen die niet altijd goed zijn voor het rendement. Aandelen die het goed doen komen in de indexen en worden vaak gekocht. Aandelen die uit de gratie zijn verdwijnen weer uit de relevante indexen en worden verkocht. Ongemerkt koop je zo hoog in en verkoop je weer laag. Aap Jacko heeft geen last van emoties en dat zal dus niet negatief werken op het rendement.
Daarnaast draait het ten diepste niet om wat het rendement is, maar moet je korte- en langetermijndoelen stellen en met zo min mogelijk risico proberen deze doelen te halen. Dus een hoog rendement met een hoog risico dat je doelen –bijvoorbeeld je pensioen– in gevaar brengt, is uiteindelijk een slechte belegging. Een belegging met een lager rendement die een hoge garantie geeft op het te behalen doel kan daarom passender zijn. Nadenken waarom je belegt is dus belangrijk en komt voor de vraag hoe je belegt.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s