Geen overdrachtsbelasting voor starters

Met Prinsjesdag heeft het kabinet beloofd voor starters lagere overdrachtsbelasting te regelen. De gedachte is dat iedereen zeker moet kunnen zijn van een goede woning. De vraag is of deze maatregel werkt.

Starters kunnen vandaag de dag moeilijk een huis kopen en beleggers kopen in de grote steden inmiddels een op de vijf woningen. In heel Nederland is dat inmiddels een op de tien. Door de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen naar 0 procent en voor beleggers naar 6 procent, hoopt de regering meer ruimte te creëren voor de starter.Young girl with question mark on a gray background

Eind oktober is dit idee uitgewerkt in een voorstel aan de Tweede Kamer. De wetgeving is nog niet definitief, maar ik acht de kans groot dat de voorgestelde variant doorgaat. Als starter kun je hier dus al rekening mee houden. Hoewel ik het voorstel sympathiek vind, verwacht ik dat het in veel gevallen een tegenovergestelde werking zal hebben.

Ik verwacht dat het voorstel per 1 januari al kan ingaan. In het verleden is de overdrachtsbelasting al eens verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is toen ook zeer snel ingevoerd. Als de wetgeving definitief is, dan verwacht ik nu ook een zeer snelle invoer. Als starter kan het dus slim zijn om het moment van de woning op naam krijgen bij de notaris te verplaatsen naar 2020. Dat kan bijvoorbeeld op een woning van 250.000 euro zomaar een bedrag van 5000 euro schelen.

In het voorstel gaan beleggers juist 6 procent overdrachtsbelasting betalen. Zo krijgen starters een voordeel ten opzichte van beleggers en een klein voordeel ten opzichte van doorstromers. Voor starters is het voordeel dat ze minder eigen geld hoeven te hebben om een woning te kopen. In een woningmarkt die niet enorm overspannen is, klopt deze redenering, maar juist in stedelijke gebieden waar de woningmarkt enorm onder druk staat, zullen starters meer gaan bieden op een woning. Het voordeel van de lagere overdrachtsbelasting komt op die manier juist bij de verkoper uit.

Daarnaast werkt dit op de totale woningvoorraad juist prijsverhogend. Juist in stedelijke gebieden kopen veel beleggers panden op. Dit is niet alleen voor de verhuur, maar ook om panden een andere bestemming te geven, bijvoorbeeld van school naar woning. Ook splitsen –waarbij je van een woning twee woningen maakt– of een woning compleet renoveren, gebeurt door beleggers. Als zo’n belegger binnen zes  maanden het gekochte pand weer doorverkoopt aan een andere belegger, kan hij zijn betaalde 6 procent overdrachtsbelasting doorschuiven naar de nieuwe koper. Maar verkoopt hij aan een doorstromer of aan een starter, dan kan hij de overdrachtsbelasting maar deels of helemaal niet verrekenen. Een belegger zal dus minder geneigd zijn om aan een starter te verkopen, tenzij die starter hoger biedt dan een doorstromer of belegger. Dit werkt dus ook negatief door voor een starter.

Het idee van het kabinet lijkt een mooie regel voor starters in een normaal functionerende woningmarkt, maar in zeer overspannen gebieden heeft het een averechtse werking.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink .

4 reacties op Geen overdrachtsbelasting voor starters

  1. Ruut zegt:

    Wat is de definitie van een starter? Is dat gewoon iemand die voor het eerst een woning koopt? Of is er een grens aan wat je mag verdienen?

  2. Er is geen grens aan het inkomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s