Anders wonen is anders financieren

De woningnood bereikt net zoals de huizenprijs een recordhoogte. Het aantal huishoudens is inmiddels groter dan het aantal huizen. Het lijkt nu wel een stoelendans, waarbij er inmiddels een stoel is weggehaald. Waar is die stoel gebleven en, nog belangrijker, hoe gaan we die stoel terugplaatsen?

façade en rénovationHet aantal mensen per huishouden neemt af en de bevolking groeit, waardoor er meer huishoudens ontstaan. In de crisis heeft de toenmalige regering besloten dat woningcorporaties aan allerlei extra regels moeten voldoen.
Het effect was dat woningcorporaties massaal minder gingen bouwen. Een crisis is normaal een periode waarbij woningcorporaties juist meer gaan bouwen, maar de afgelopen crisis gebeurde dus precies het tegenovergestelde. Dus het aantal huishoudens nam harder toe dan het aantal woningen. Daarbij verdween niet alleen de frictieleegstand –de noodzakelijke leegstand die nodig is om de doorstroming op de huizenmarkt soepel te laten lopen– maar ook nog eens een stoel. En we weten hoe stoelendans werkt: er komen afvallers. Waar het in het echte spel gaat om wie het snelste is, gaat het er nu om wie het meeste geld heeft. Dit vertaalt zich in een steeds maar stijgende huizenprijs – en het einde is nog niet in zicht.

De roep om dit probleem op te lossen is bouwen, bouwen en bouwen. Maar je ziet meer ontwikkelingen. Omdat huizen steeds onbetaalbaarder worden, kreeg een trend uit Amerika voet aan wal: het zogeheten tiny house. Tiny houses zijn kleine, efficiënt ingedeelde huisjes waarin je woont met een minimum aan spullen. Een andere trend in de vastgoedmarkt is enorm veel leegstand. Je kunt hierbij denken aan kantoren, scholen, verzorgingstehuizen of winkels. De terechte gedachte is om dit soort gebouwen te transformeren tot woningen. Vanuit mijn werk ben ik de laatste jaren al vaak betrokken bij transformaties. Ook privé zijn wij in een getransformeerde school gaan wonen. Transformeren is inmiddels een heuse trend aan het worden. Steeds meer gemeenten zijn hier beleid op aan het ontwikkelen. De gemeente waar wij gaan wonen zat nog duidelijk in de pioniersfase, wat de weg ernaartoe voor een consument wat hobbelig maakt.

Banken staan nog niet altijd te springen om dit soort projecten te financieren. Ze vereisen van de klant namelijk geduld, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Ook kunnen er risico’s in het traject zitten en juist een bank heeft daaraan een hekel. Er kunnen tegenvallers zitten in het vergunningstraject, er kunnen onverwachte bouwkosten opduiken. De uiteindelijke woning wordt altijd anders dan vooraf bedacht en getaxeerd. Maar ook de koper zelf kan een risico zijn. Een transformatieproject vereist strak budgetteren en plannen en in tegenstelling tot een nieuwbouwwoning kun je niet altijd terugvallen op of de verantwoording leggen bij een professionele partij. Het transformeren van panden is in de regel zelfs nog ingewikkelder dan het zonder hoofdaannemer bouwen van een nieuwe woning.

Het zijn dan ook opvallend vaak ondernemers die ervoor kiezen een gebouw te transformeren tot woning. Je moet toch ondernemend ingesteld zijn om zo’n traject aan te durven. Daarnaast is een koper vaak creatief ingesteld. Het vereist namelijk ook verbeeldingsvermogen om een woning te zien in een pand dat voor een totaal andere bestemming is gebouwd.

Helaas gaan dit soort oplossingen niet het huidige probleem op de woningmarkt oplossen, maar alle beetjes bij elkaar hebben gelukkig ook effect.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Hypotheek, Planning, Schuld, vastgoed, woning en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s