Kopen in een extreme woningmarkt

De woningmarkt is op dit moment extremer dan op het hoogtepunt in 2008. Mensen die al wat langer meelopen in de vastgoedwereld zeggen deze situatie nog nooit meegemaakt te hebben.

In overspannen gebieden word je niet eens meer serieus genomen als je de richtprijs biedt. Overbieden is in delen van het land zelfs standaard geworden. Mensen nemen overhaaste beslissingen en kopen zonder voorbehoud. Of ze kopen terwijl hun huidige woning nog niet verkocht is – terwijl dat in hun situatie financieel onverstandig is.

Is het nu wel verstandig om te kopen en hoe lang zal deze situatie voortduren? Omdat ik zelf recent een andere woning gekocht heb, houden deze vragen me extra bezig.

De oorzaak van de extreme woningmarkt is volgens velen de lage rente. Nu denk ik zeker dat de rente een versnellende factor is, maar niet de enige. Als de rente een paar tiende stijgt, dan verschijnen er ineens paniekerige artikelen van allerlei experts. Dat lijkt me overdreven. Toen een jaar of twee terug de rente hoger was, kwam de woningmarkt ook al flink op gang. Natuurlijk, als de rente naar 10 procent gaat, dan heeft dat zeker forse gevolgen, maar als de rente 1 procent stijgt, stort niet de markt ineens in.

hands-1063442_1920

Er zijn meer oorzaken aan te wijzen. De gemiddelde gezinsgrootte neemt al jaren af, terwijl de totale bevolking toeneemt. Er is dus meer behoefte aan woningen. Ook wonen mensen langer in hun woning, wat ook extra druk op de woningmarkt geeft. Ergens tussen 2020 en 2030 zal de vergrijzing over zijn hoogtepunt heen zijn en dan zal dit effect minder worden. Daarnaast wees onderzoek een paar jaar geleden uit dat er een extreme verhuisbehoefte bestond. Het stuwmeer aan verhuisbehoeftigen was nog nooit zo groot. Als die golf aan verhuisbehoeftigen over is, dan zal dit zeker effect hebben op de markt.

Daarnaast is er een trek van het platteland naar de stad waardoor stedelijke gebieden enorm onder druk staan, maar de woningmarkt in plattelandsgebieden nog achterblijft. Ook is er een enorme verouderde woningvoorraad en zijn er sinds 2008 een paar honderdduizend huizen te weinig gebouwd. Voordat je deze achterstand hebt ingelopen ben je rustig tien jaar verder.

Ook zijn er steeds meer beleggers die investeren in vastgoed. De langzaam oplopende huurprijzen in combinatie met een lage rente vinden veel mensen een rendabele investering.

Al deze factoren versterken elkaar en jagen de markt op. En wanneer het stopt? De vorige huizenprijsstijging duurde ongeveer van 1995 tot 2008. In 1998 hoorde ik al van mensen bij mij op de opleiding dat dit niet lang meer zo kon doorgaan. Toch duurde het nog tien jaar. Gezien de bovenstaande factoren zou het best kunnen dat het keerpunt ergens tussen 2020 en 2025 ligt. Voor ons waren al die overwegingen geen reden om niet te verhuizen. Een huis is als eerste een plek om te wonen, pas in tweede instantie een belegging. Maar wil je voor een korte periode ergens wonen, dan is huren in deze tijd zeker een verstandige keus.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Hypotheek, vastgoed, woning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s