Leg financiële toekomst van gehandicapt kind goed vast

Hoe red een kind met een beperking zich als de ouders niet meer leven? En dan niet alleen in de vorm van aandacht, maar ook financieel, fiscaal en juridisch?
Voor kinderen met een zware handicap moet je overduidelijk iets regelen, maar hoe zit het met kinderen die voor het oog goed functioneren, maar zich niet kunnen redden zonder zorg en aandacht? Hoe moet er worden omgegaan met een eventuele erfenis en het beheer van het vermogen?

Allereerst is het van belang om een goed netwerk te creëren. Je kunt alles financieel en juridisch goed regelen, maar als er geen mensen zijn die het uitvoeren, dan is papier geduldig. Het is belangrijk om afspraken te maken met andere kinderen, zodat voor overlijden duidelijk is wie welke zaken regelt. Ook is het verstandig om duidelijk te maken wat als ouders je wensen zijn, zodat dat niet pas bij het openen van het testament als een verrassing komt.

Als ouders kun je bijvoorbeeld besluiten om het gehandicapte kind juist een grotere erfenis te geven. Het gehandicapte kind heeft namelijk geen of weinig verdienvermogen en zal dus eerder op vermogen interen dan het vermogen uitbreiden. Je kunt ook juist het gehandicapte kind minder geven en de andere kinderen meer, met daarbij de opdracht dat de andere kinderen de broer of zus met een beperking helpen. Zulke zaken moeten vooraf duidelijk zijn. Uiteraard is het verstandig om dit notarieel vast te leggen.Junge Frau im Rollstuhl

Op juridisch vlak kun het gezag bij overlijden regelen. Het maakt dan uit of het een minderjarig kind betreft of een volwassene. Je kunt bij de notaris zaken voor een minderjarige vastleggen in een testament of in het gezagsregister. Bij een meerderjarige kan dit door middel van bewind of mentorschap. Bij mentorschap kun je denken aan verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding.

Bewindvoering gaat verder. Ben je bewindvoerder, dan mag je juridische of financiële zaken behartigen. Er moet wel sprake zijn van wilsonbekwaamheid, want anders gaat een rechter niet akkoord met bewindvoering. Het is verstandig om minimaal twee personen tot bewindvoerder te maken.

Het kan zijn dat het kind met een beperking te ‘goed’ is voor een bewindvoeringssituatie. Als ouders kun je ook kiezen voor testamentair bewind. Dit gaat dan alleen over het vermogen uit de erfenis en niet over het vermogen van het kind zelf. Als bewind en mentorschap niet afdoende zijn, dan is er nog de mogelijkheid om iemand onder curatele te laten zetten.

Op fiscaal vlak zijn er ook aandachtspunten. Bij een erfenis heeft een kind met een handicap een bijna drie keer hogere vrijstelling –61.840 euro– dan een kind zonder handicap. Als een kind met een beperking een hoger vermogen heeft, dan heeft dit gevolgen voor bijvoorbeeld de huurtoeslag of de bijtelling Wet Langdurige Zorg. Onder het nieuwe kabinet gaat deze bijtelling wel voor de helft omlaag. Het vermogen verlagen om meer toeslagen te ontvangen is steeds lastiger, omdat de fiscus meekijkt of het geen oneigenlijke constructies zijn. Een stichting oprichten zal bijvoorbeeld al snel als fiscaal transparant worden gezien, zodat het vermogen toch meetelt in box 3. Het is best lastig om het goed te regelen voor je kind, omdat iedere situatie uniek is. Een goede start kan een intakegesprek bij een notaris zijn.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s