Hoe hoog is het rendement uit zonnepanelen?

Een aantal jaren terug wilden wij niet investeren in zonnepanelen. Inmiddels ligt ons dak er vol mee. Waarom zijn we omgegaan? En hoe zit het met de btw en regelgeving?

Hoewel ik de laatste jaren merk dat bij dat verbouwen de interesse voor duurzaamheid toeneemt, willen mensen toch liever een mooie keuken dan een duurzame. Een duurzame keuze is bij bijna iedereen het sluitstuk van de begroting.

Als het over de keuken gaat, dan spreken mensen niet over terugverdientijd, maar zodra het over duurzaamheid gaat heeft bijna iedereen het daar wel over. Het rendement is bij veel mensen leidend. solar-panel-241903_1920

Toen we nog in ons vorige huis woonden, hadden wij weinig zin om in zonnepanelen te investeren. We waren al een paar jaar aan het kijken naar een andere woning en als de terugverdientermijn van zonnepanelen ongeveer zeven jaar is en je verhuist binnen drie jaar, dan heb je je investering op dat moment nog niet terugverdiend. En als je een taxateur vraagt of een woning met zonnepanelen meer oplevert, dan is het antwoord meestal ontkennend. Dus ook ons was niets menselijks vreemd. Wij keken ook sterk naar het rendement en eigenlijk vonden we zonnepanelen ook gewoon niet mooi.

Zodra we waren verhuisd, hebben we wel zonnepanelen aangeschaft. Nu ging dat bij ons niet vanzelf omdat onze woning beschermd dorpsgezicht is. Vanuit de commissie “waarde en historie” van de gemeente werd ons verteld dat geen enkel plan met zonnepanelen zou worden goedgekeurd. Uiteindelijk voelde de gemeente ook wel aan dat dit een onhoudbaar standpunt was. Na een hobbelig traject en veel discussie over de uitstraling met de commissie “welstand” zijn de zonnepanelen goedgekeurd. Hoewel we het vervelend vonden, begrijpen we de gemeente wel. Je ziet op steeds meer plaatsen een wildgroei aan zonnepanelen. De vraag is of dat altijd bijdraagt aan een mooie buitenruimte.

Een mooie financiële bijkomstigheid is dat de btw op zonnepanelen terug te vragen is. Zelfs als particulier kun je gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, terwijl je geen ondernemer bent. Doordat je stroom levert aan de energiemaatschappij is er een zakelijk oogmerk en mag je de btw van de investering terugvorderen.

Omdat het verbruik meestal laag is hoef je geen btw over de opgewekte stroom af te dragen. Niet bij alle soorten zonnepanelen is dit overigens volledig mogelijk. Het ligt eraan of het roerende of onroerende zonnepanelen zijn. De traditionele panelen die je op je dak schroeft en bij verhuizen weer kunt losschroeven en meenemen zijn roerend. Van deze panelen kun je de btw volledig terugvragen.

Bij nieuwbouwwoningen zie je dat zonnepanelen steeds vaker ‘onroerend’ vast in het dak liggen. De btw is dan alleen aftrekbaar over het deel dat je zakelijk verbruikt. De fiscus gaat ervanuit dat je 1/3 zelf gebruikt en 2/3 teruglevert aan het net. In principe zou je dan over 2/3 van je factuur btw terugkrijgen. Daarbij komt dat de fiscus van mening is dat ingebouwde zonnepanelen voor een deel een dakfunctie hebben en voor een deel de functie van zonnepanelen. Dus van die 2/3 is nog maar de helft terug te vorderen.

Dit soort regels zijn onwenselijk, leiden tot veel discussie en stimuleren duurzame keuzes beslist niet.

 

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s