Beleggen in een vakantiewoning, doen of niet?

De spaarrentes zijn minimaal, terwijl volgens het CBS Nederlanders in totaal 340 miljard op spaarrekeningen hebben staan. Door commerciële partijen wordt dit beschouwd als ‘dood’ kapitaal. Geld moet rollen!

André van Luijk

Beleggen in vakantiewoningen kan een alternatief zijn voor sparen. Veel leuker en concreter dan beleggen in abstracte, risicovolle aandelen. En als je het daarnaast ook nog eens goed verhuurt, kun je leuke rendementen behalen!

Amalfi Coast peninsula

Maar is het echt wel zo slim om te investeren in een vakantiewoning? Wat zijn de fiscale, juridische, financiële en praktische consequenties? Persoonlijk sta ik er zeer terughoudend tegenover. Ik durf zelfs te stellen dat veel mensen beter hun geld ‘dood’ op de spaarrekening kunnen laten staan. De vakantiewoningmarkt kent namelijk veel haken en ogen.

Denk allereerst goed na over een paar basisvragen. Wil je de vakantiewoning zelf gebruiken of verhuren als beleggingspand? Wil je kopen in Nederland of in het buitenland? Koop je met eigen geld of wil je het financieren? Ik sprak laatst iemand die structureel jaarlijks niet uit de kosten voor zijn vakantiewoning kwam. Uiteraard verhuurde hij het huis wel, maar aan parkkosten, onderhoud en verzekering was hij uiteindelijk meer kwijt. Het park was inmiddels minder populair geworden en het was de vraag of hij na tien jaar bij verkoop nog hetzelfde voor zijn woning zou krijgen als hij ervoor betaald had. Zijn vergoelijkende reactie was dat hij toch al die jaren plezier van de woning had gehad. Dit kan een goed uitgangspunt zijn, maar zijn oorspronkelijk doel was dat het een belegging was die rendement moest opleveren. Daarnaast gaf hij toe dat hij het minder leuk bleek te vinden dat hij elke vakantie veroordeeld was tot hetzelfde vakantiepark.

Folders beloven doorgaans mooiere rendementen dan de werkelijkheid oplevert. Ze gaan uit van vrijwel permanente verhuur, terwijl er in werkelijkheid regelmatig sprake is van leegstand. Je kunt de verhuur uitbesteden, maar dat gaat natuurlijk ook ten koste van het rendement. Er zijn parken die de eerste paar jaar garantie geven op een minimaal rendement, maar wat gebeurt er daarna?

Vaak is het rendement een bruto rendement en zit er soms ook een waardestijging in verwerkt. Gemiddeld stijgt de waarde van vastgoed, maar een individueel park of vakantiehuis veroudert sneller dan een reguliere woning, omdat de eisen van vakantiegangers snel veranderen. Wat tien jaar geleden trendy was, is dat nu niet meer. Ook regio’s of locaties kunnen in populariteit afnemen. Verder moet je ook onderhoudskosten, nutsvoorzieningen en afschrijving op huis en inrichting in mindering brengen op het rendement.

Daarnaast wordt het rendement lager vanwege de fiscale belastingdruk in box 3. Ook zaken als onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en verzekeringen kunnen het rendement verder drukken.

Datzelfde geldt voor geleend geld. Het beleid bij de meeste banken is om geen vakantiewoningen te financieren. Dit heeft grotendeels te maken met de hier genoemde onzekerheden. Veel adviseurs raden aan een krediet af te sluiten of de overwaarde van de bestaande woning te benutten. In dat laatste geval kun je wel bij de meeste banken terecht. Alleen is er dan geen financiering op de vakantiewoning gevestigd, maar op de eigen woning. Het forse nadeel hiervan is dat je bij verhuizen fors beperkt kunt worden in je mogelijkheden.

Overweeg dus serieus of je je spaargeld wel moet willen ‘blokkeren’ in een risicovolle recreatiewoning!

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Financieel, vastgoed. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s