Hoe je hoge rendementen kunt behalen zonder risico te lopen

Wie in het bezit is van een koopwoning, kan daarmee lucratief ‘beleggen’. Hoog rendement, laag risico. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor. En het is nog duurzaam ook

André van Luijk

Bekenden vragen me vaak wat ik van bepaalde vormen van beleggen vind. Ik laat alles eerst door de zeef gaan van het gezonde boerenverstand. Als een aanbieding veel rendement belooft met nauwelijks risico, zeg ik: de folder ongelezen weggooien. Uiteraard is beleggen een optie, maar alles wat eerst fors stijgt, daalt ook weer een keer fors. De zucht naar beleggen snap ik wel, nu de spaarrentes naar nul zakken en je mogelijk zelfs moet gaan betalen op je spaargeld.

Er is wel een manier om hoge rendementen te behalen zonder risico te lopen. Daarvoor moet je wel in het bezit zijn van een koopwoning.

Die koopwoning verduurzamen is namelijk een zeer rendabele bezigheid die ook nog eens extra comfort geeft. En of we het willen of niet, de komende dertig jaar zullen we hier allemaal over moeten gaan nadenken. Er is namelijk een klimaatakkoord gesloten in Parijs waarin is vastgelegd dat  we in 2050 volledig duurzaam moeten zijn. Energiebesparing is wereldwijd noodzakelijk. We moeten de overgang maken van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie uit zon, wind, biomassa en water.Energiehaus

Nu lijkt 2050 nog ver weg, maar gezien de perikelen rond aardgas in Groningen denk ik dat we veel eerder met dit vraagstuk te maken krijgen. Het is onhoudbaar dat we daar tot die tijd gas uit de bodem kunnen blijven halen. Als door een aardbeving de eerste dode valt, zal de gaskraan versneld dichtgaan. Als dan de gasprijs stijgt, zullen veel mensen genoodzaakt zijn om te investeren in energiereductie. De schatting is dat een gemiddeld huishouden 18.000 euro moet investeren in de noodzakelijke energietransitie. Een gemiddeld rijtjeshuis gaat al naar de 35.000 euro.

Als je het rendement van zo’n overgang naar groene energie berekent, kom je rond de 8 procent uit. Deze berekening hebben mijn vrouw en ik onlangs zelf uitgevoerd. We hebben namelijk een oude kleuterschool gekocht die we ombouwen naar een twee-onder-een-kapwoning. Het energievraagstuk is dan ineens zeer relevant. We hebben een speciaal bureau ingeschakeld dat het huidige pand doorrekent en op een rijtje zet welke investeringen we moeten doen om een optimaal rendement te halen op onze investering. Dat leverde een mooi rapport op.

De basis voor een goede overgang is de Trias Energetica. Dit model bestaat uit drie vuistregels. Beperk de energievraag, gebruik energie uit hernieuwbare bronnen en gebruik eindige energiebronnen efficiënt. De energievraag beperken begint met goed isoleren en ventileren. Je zolder isoleren is een relatief lage investering met een direct en snel resultaat. Als je een beetje handig bent, kun je dit zelf. De volgende stap is energie gebruiken uit hernieuwbare bronnen. Dit kan via zonne-energie of een zonneboiler zijn, maar ook via een warmtepomp. Gemeenten en overheden kunnen hier subsidies voor verstrekken. De laatste stap is zuinig zijn met eindige energiebronnen, zoals gas.

Uiteraard berekende ons bureau de terugverdientijd van een investering. Ook werd de zogeheten contante waarde berekend, wat interessanter was. De contante waarde trekt als het ware alle kosten en opbrengsten naar één punt in de tijd, waardoor je veel beter je investering kunt beoordelen. De snelste terugverdientijd bleek op termijn het minst rendabel te zijn. En van de zes investeringsplannen bleek de een na grootste investering op basis van de contante berekening het grootste rendement te geven.

Concluderend: je kunt beter je geld in energiereductie investeren, dan het geld op je spaarrekening of je beleggingsrekening laten staan.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s