Raak niet bevangen door de digitale goudkoorts

Digitale valuta brengt dezer dagen heel wat pennen in beweging. Als ik erin investeer, is dat dan inderdaad investeren of juist gokken? Is het beleggen of een piramidespel? Is het de nieuwe toekomst? De meningen zijn verdeeld.

André van Luijk

Als ik insiders spreek, zijn de meningen al net zo divers. Uiteraard kon ik het niet nalaten om zelf ook eens wat digitale munten te kopen. Uit nostalgie heb ik wat guldens gekocht. Jazeker, er bestaat een digitale gulden – die behalve in zijn commercieel slimme naam overigens in niets op onze oude munteenheid lijkt.

Inmiddels zijn er wereldwijd enorm veel digitale munten. De Bitcoin is de bekendste. Een digitale munt is eigenlijk een oplossing van een lastige rekenpuzzel. Er zijn enorm krachtige computers nodig om deze puzzels op te lossen. Als iemand zo’n puzzel oplost, wordt hij beloond met digitale munt. Dit proces heet “minen” en lijkt een beetje op het delven van goud.

Minen kost veel moeite, waardoor schaarste ontstaat. Die schaarste bepaalt de prijs. Omdat minen letterlijk veel energie kost, zijn in de westerse wereld de stroomkosten vaak hoger dan de opbrengsten. Dit minen gebeurt daarom steeds vaker in landen met een lage stroomprijs.Concept Of Bitcoin Like A Computer Chip On Motherboard

Over dat energieverbruik is terecht veel discussie, er is sprake van enorme verspilling. Laatst sprak ik iemand die met de restwarmte van de computers zijn huis verwarmde. Een creatieve oplossing om nog enigszins nuttig om te gaan met energie.

Is digitale valuta een belegging? Strikt genomen niet, want een belegging levert dividend, rente of huurinkomsten op. Ook goud levert in die zin niets op. Toch is goud al eeuwen iets waar mensen vertrouwen in hebben. Het is de vraag of digitale munten even waardevast en betrouwbaar zullen zijn. Als morgen internet uitvalt vanwege een oorlog, dan heb je niets aan je digitale munten.

Investeren in een ‘minende’ computer lijkt meer op beleggen dan het vergaren van de munt zelf. Het rendement is dan de munt. Wat ook kan is handelen met de munten. Ik sprak een cryptomiljonair die als modale huisvader aan het handelen was geslagen, een strakke strategie volgde en daarmee zeer vermogend werd. Gedurende die periode stegen de koersen alleen maar. Het is de vraag of hij zo succesvol geweest was als de koersen niet zo extreem waren gestegen.

Veiligheid is ook een punt. Je kunt de munten op je USB-stick bewaren, maar dan moet je die niet verliezen. Opslaan op je laptop is ook een manier, maar laat ‘m dan niet stelen. Bewaren in een online portemonnee bij een digitale bank geeft het risico op een digitale kraak.  Je kunt natuurlijk de herstelcode op papier bewaren, maar ook dat is kwetsbaar voor kwijtraken.

Tenslotte is het zo dat er op dit moment hevig gespeculeerd wordt. Wie munten wil kopen, begeeft zich in een ware jungle. Terecht wordt vaak de vergelijking getrokken met de tulpenmanie uit 1634. Het is goed mogelijk dat de succesmunten van nu de verliezers van de toekomst blijken. De munten die het verschil gaan maken, bestaan waarschijnlijk nog niet eens. Ik denk dat de techniek een blijvertje is, maar ze is nog te pril en te complex. En als je iets niet begrijpt, moet je er niet in investeren. Een beleggerswijsheid zegt dat als bij wijze van spreken de taxichauffeur bezig is met een belegging je moet verkopen. Nu er dus op iedere verjaardag wel iemand is die in digitale munten belegt, zou er binnen afzienbare tijd wel eens een abrupt einde aan de digitale windhandel kunnen komen.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Cryptovaluta, Financieel, Vermogen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s