Belasting: betalen of vermijden?

Na een periode van internationale ophef over hoe rijken en grote bedrijven vermogen verstoppen en belasting ontduiken komt voor de gemiddelde burger het moment dat ze weer belasting moeten betalen.

Betalen hoeft weliswaar pas in april, maar het ijkpunt voor de hoogte van je vermogen is al 1 januari. Met de jaarwisseling in het zicht duiken daarom nu allerlei eindejaarstips op om het vermogen te drukken.

Vroeger was er de bekende Zwitserse bankrekening. Nu zorgen de Panama- en de Paradise papers voor enorme ophef. Het voelt onrechtvaardig dat je als burger veel belasting moet betalen, terwijl vermogende mensen of bedrijven daar via allerlei ingewikkelde constructies onderuit komen.

Nu moet je overigens een onderscheid maken tussen belastingontwijking en belastingontduiking. Bij het ontduiken van de belasting ben je tegen de regels geen belasting aan het betalen en bij belastingontwijking maak je maximaal gebruik van de regels om zo min mogelijk belasting te betalen. Ook kun je binnen de regels constructies creëren die naar de letter van de wet tot ontwijken leiden, maar waar je met recht van kunt zeggen dat ze toch een vorm van belasting ontduiken zijn. Zoiets noemen ze “fraus legis” – het misbruik van recht. Al die ingewikkelde belastingconstructies kunnen dus volkomen legaal zijn, maar ook discutabel of fout.

Ik heb sterk de indruk dat hoe groter het bedrag dat gemoeid is met de ontwijking, hoe onrechtvaardiger mensen het vinden. Je kunt je afvragen of dit terecht is. Ook de fiscus vindt dat het de belastingplichtige vrij staat om een weg te bewandelen die fiscaal het minst belastend is. Uiteraard wel binnen bepaalde kaders. Persoonlijk heb ik eerder de indruk dat mensen boos zijn omdat ze niet die mogelijkheden hebben die vermogende bedrijven of mensen hebben. Als er namelijk morgen een legale mogelijkheid komt voor de gewone burger om geen of weinig belasting te betalen, dan vermoed ik dat daar massaal gebruik van zal worden gemaakt. Bij bijvoorbeeld de spaarhypotheek werd het een soort volksrecht om het fiscale voordeel maximaal te benutten.

Je vermogen drukken voor 1 januari kan van belang zijn voor mensen die sparen. Het fictieve rendement –waarmee de Belastingdienst rekent– gaat namelijk uit van een hoger rendement dan je nu aan rente op dat spaargeld krijgt. Dat voelt onrechtvaardig. Dat vond ook de Bond voor Belastingbetalers, die diverse proefprocessen aanspande in verzet tegen deze ‘spaartaks’. Maar de vermogensrendementsheffing botst niet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, oordeelde het Gerechtshof Arnhem onlangs. De bond procedeert door tot aan de Hoge Raad – op de uitspraak van deze rechter is het nog wachten.

De standaardlijst om legaal het vermogen te verlagen is: los schulden af, betaal hypotheekrente en zorgpremie vooruit, betaal versneld je rekeningen, stort geld in een lijfrente, trouw na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen, doe giften of ga groen beleggen.

Een andere variant is de spaargeld-bv, waarmee je vermogen van box 3 naar box 2 overhevelt en zo de vermogensrendementsheffing vermijdt. Weliswaar betaal je hierover vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting, maar deze belastingdruk is –bij een aanzienlijke som spaargeld– doorgaans lager.

Volledig belasting vermijden is voor de consument vrijwel onmogelijk en maatschappelijk onwenselijk. Dat laatste zouden de rijke op aarde zich ook moeten realiseren.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Belasting, Planning, Vermogen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s