Trouwen in beperkte gemeenschap: handig of niet?

Trouwen in gemeenschap van goederen was in Nederland heel lang vanzelfsprekend en  gebruikelijk. Het is de bedoeling dat dit per 2018 gaat veranderen. Vanaf dat moment trouw je in standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Waarom? Is de nieuwe wet een verbetering?

Internationaal gezien is trouwen in gemeenschap van goederen een uitzondering. De aanpassing van de wet sluit dus meer aan bij het internationale recht. In de huidige situatie beloof je elkaar bij het huwelijk trouw tot in de dood. Op het moment dat je dit belooft, vallen zowel het eerdere vermogen als de schulden binnen de gemeenschap. De praktijk is dat mensen elkaar niet altijd trouw blijven tot in de dood en ze de gezamenlijke gemeenschap weer moeten verdelen. De wetgever acht het dan ook in lijn met de maatschappelijke opvattingen om de wet aan te passen.

Een van de belangrijkste aanpassingen is een beperkte gemeenschap van goederen. Het vermogen en eventuele schulden van voor het huwelijk vallen erbuiten. Alleen dat wat echtgenoten tijdens het huwelijk samen opbouwen, valt in de toekomst in de gemeenschap. Door invoering van dit wetsvoorstel ontstaat er voor beide echtgenoten een privévermogen naast het gemeenschappelijke vermogen.

Tijdens een cursus hoorde ik het voorbeeld dat iemand bewust een aantal keer achter elkaar in gemeenschap van goederen was getrouwd en daarna snel weer scheidde, om zo steeds zijn schuld te halveren. Uiteraard was zijn partner elke keer de dupe. In de nieuwe wet kun je zulke grove streken niet meer uithalen, want dan valt je inbreng –in het voorbeeld de schuld– buiten de huwelijkse gemeenschap. Ein Taschenrechner und zwei goldene Eheringe

Wil je toch zonder beperking trouwen in gemeenschap van goederen, dan zul je dit moeten vastleggen bij de notaris. De verwachting is dat dit weinig zal gebeuren. Mensen zijn geneigd om te kiezen voor de standaardoptie. De verwachting is daarom dat de meeste mensen vanaf 2018 automatisch voor de beperkte gemeenschap zullen kiezen.

Ook schenkingen en erfenissen vallen straks buiten de gemeenschap. Als ouders nu niet willen dat schenkingen of erfenissen in de algehele gemeenschap van goederen van hun kind vallen, moeten ze een koude uitsluiting opnemen in de schenkingsovereenkomst. Ook in de huidige situatie kan er dus sprake zijn van een privévermogen ook al is er getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Ook zogeheten verknochte goederen –goederen die op een bijzondere wijze aan iemand zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld een kunstbeen– vallen buiten de gemeenschap. Willen ouders wél dat erfenissen of schenkingen in de gemeenschap van hun kind vallen, dan moeten ze straks kiezen voor een warme insluiting.

Al deze regels gelden alleen voor nieuwe huwelijken en raakt bestaande huwelijken niet. De groep zal in het begin dan ook klein zijn. Er ontstaan dus twee vermogensrechtelijke werelden waarbij het bij overlijden of scheiden de vraag is of je voor 2018 getrouwd bent of niet. Stel: een echtpaar heeft geen kinderen en komt door omstandigheden gelijktijdig te overlijden, dan kan het zeer complex zijn om de erfenis te verdelen als er sprake is van een verschillende inbreng bij het huwelijk en er tijdens het huwelijk ook sprake is geweest van schenkingen en erfenissen. Ik denk dat de wet vooral voor adviseurs een verbetering is, want hij gaat hen in de toekomst veel werk opleveren. Maar het is uiteindelijk de vraag of de voordelen opwegen tegen de complexiteit.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning, relatie, Vermogen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s