Belastingheffing is niet neutraal

Inkomstenbelasting wordt steeds vaker gebruikt om gedrag te sturen. De WerkZorgBerekenaar van het Nibud laat op een handige manier zien wat het effect is van de combinatie ouderschap en werk op je portemonnee.

De overheid kan via de inkomstenbelasting de werkgelegenheid, de economie of de milieukwaliteit proberen te bevorderen. Uit onderzoek blijkt echter dat de werking van fiscale prikkels beperkt is. Ze hebben alleen effect bij grote verschillen en niet al te complexe regelingen. Betere voorlichting leidt ook tot meer effect. Nibud lijkt dat te beogen met de nieuwe WerkZorgBerekenaar, een handige tool waarmee je kunt berekenen wat het financiële effect is van de manier waarop jij en je partner werk en zorg combineren.

Kollage von Hnden mit verschiedenen Whrungen, Konzept crowdf

Financieel hebben veel mensen het krap. De reflex is dan doorgaans: meer werken. Maar ons belastingstelsel zit inmiddels zo complex in elkaar dat het zelfs lonend kan zijn om minder te werken. De afgelopen jaren heb ik dat in onze praktijk verschillende keren gezien bij alleenstaande ouders. Hoeveel je werkt heeft namelijk effect op de heffingskortingen. De algemene heffingskorting is hoger voor stellen van wie beide partners een inkomen hebben. En de arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting krijg je alleen als je allebei werkt.

Het belastingstelsel bevat allemaal fiscale prikkels die ervoor moeten zorgen dat de arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen verbetert. Het fiscale stelsel is onder andere steeds individueler geworden en kijkt steeds minder naar het gezamenlijk inkomen. De praktijk leert dat het stelsel inmiddels zo complex is geworden dat zelfs mensen met financieel inzicht het lastig vinden. Het kan zelfs voordelig zijn dat de meest verdienende minder gaat werken in plaatst van de minst verdienende. Dit zal bij de meeste mensen indruisen tegen de logica.

Al die fiscale prikkels hebben ook effect op alleenstaande ouders. Het is een doelgroep die het vaak financieel zwaar heeft en graag meer tijd aan zorg voor de kinderen wil besteden. Iedere situatie is weer uniek, maar het komt regelmatig voor dat het niet uitmaakt of je een dag meer of minder werkt. De WerkZorgBerekenaar geeft op een leuke wijze inzicht in je persoonlijke situatie. Je kunt direct zien wat het financiële effect is van een dag meer of minder werken.

Nibud geeft zelf het volgende voorbeeld: Ines en Frans hebben twee kinderen van één en drie jaar. Ines werkt 24 uur en verdient 1440 euro bruto per maand. Frans werkt 40 uur en verdient euro 2.855 bruto per maand (dit is modaal). Als beiden 32 uur zouden gaan werken zouden zij er maandelijks 85 euro netto op vooruit gaan. Jaarlijks is dat een bedrag van 1020 euro.

Wenselijk is het uiteindelijk niet dat iedereen zijn situatie optimaliseert. Dat zou de overheid een onbetaalbare situatie opleveren. Daarnaast kun je alleen in een ideale samenleving zomaar bij je werkgever melden dat je meer of minder wilt gaan werken.

Tenslotte: steeds meer mensen vinden het belastingstelsel onrechtvaardig. Veel mensen kunnen simpelweg niet méér werken. Ook mensen die onbetaald mantelzorg verlenen staan met dergelijke prikkels fiscaal onder druk. Het resultaat is dat je feitelijk fiscaal gestraft wordt als je geen andere keuzes kunt of wilt maken. De WerkZorgBerekenaar is zeker welkom voor de mensen die wel andere keuzes kunnen of willen maken. Op deze manier heb je eenvoudig inzicht in de meest optimale verdeling.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Belasting, Financieel, Planning, relatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s