Crowdfunden om funderingsherstel te financieren blijkt moeilijk verhaal

Funderingen, je ziet ze niet, maar ze zijn onmisbaar. Helaas zijn ook funderingen aan slijtage onderhevig. Funderingsherstel komt dan ook af en toe voor. Geld vinden om het herstel te bekostigen, is echter niet zo makkelijk als je op voorhand zou denken.

Funderingsherstel is een ingewikkeld proces. Het is niet makkelijk om een fundering te vervangen of te repareren, terwijl je het huis laat staan. Vaak hebben meerdere woningen dezelfde fundering en moet men daarom samenwerken. Komt nog bij dat geld lenen bijna onmogelijk is. Banken houden al snel de hand op de knip. Maar hoe kom je toch aan geld? Zijn er andere opties? Crowdfunden bijvoorbeeld?
Bij crowdfunden wordt er geld geleend van de crowd, van de menigte dus. Het voordeel van crowdfunden is dat er geld van verschillende partijen bij elkaar kan worden gebracht. Vooral in de film en in de muziekwereld wordt al veel gebruik gemaakt van crowdfunden. Maar ook elders rukt crowdfunding op. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld aandeelhouderschap van omwonenden in een windmolen of een andere vorm van duurzame energie. Als het gaat om funderingsherstel komt crowdfunden echter nog niet van de grond. Daar zijn verschillende redenen voor.

AFM
Cracked brick wall - Deep crack in a brick wall - toned imageJe kunt je voorstellen dat als meerdere woningen dezelfde fundering hebben, de rijkere bewoners geld kunnen lenen aan de andere bewoners om het funderingsherstel te bekostigen. Dit zou een vorm van crowdfunden zijn. In de praktijk komt voor zover bekend niet voor. Er wordt gekozen voor een alternatief.
Komt nog bij dat crowdfunden niet meer zo makkelijk gaat als vroeger. De toezichthouder (de AFM) kijkt sinds een aantal jaar strenger naar crowdfunding. Ook deze vorm van financiering moet voldoen aan steeds meer wet en regelgeving. In principe moet het onmogelijk zijn om meer geld te krijgen via crowdfunden dan je zou krijgen via een gebruikelijk route. Men moet uitzoeken of er niet sprake is van overkreditering van de particulier.
Geldverstrekkers
Als er al sprake is van crowdfunding, blijkt dat het in de meeste gevallen gaat om slechts een (klein) deel van de totale geldsom die nodig is. De rest wordt bekostigd op andere manieren. Voor een particulier die geen lening krijgt bij de bank schiet dat natuurlijk niet op. Dan moet je alsnog op zoek naar een andere geldbron voor het resterende deel.
Helaas is crowdfunden om je funderingsherstel te bekostigen nog geen reële optie. Geldverstrekkers en banken blijven nodig. In volgende blogs een aantal tips over hoe je de kans kunt vergroten dat je een lening kunt afsluiten bij de bank als het gaat om funderingsherstel en wat je moet doen om die lening zo hoog mogelijk te laten uitpakken.

Kollage von Hnden mit verschiedenen Whrungen, Konzept crowdf

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in crowdfunding, Fundering, Kluswoning, Onder water, Schuld, woning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s