Adopteren? Vergeet het kostenplaatje niet

In mijn omgeving ken ik verschillende mensen die nagedacht hebben over adoptie. Een kind adopteren is een ingrijpende beslissing. Ook financieel. Welke kosten zijn er eigenlijk aan zo’n adoptie verbonden?

Adoptie is er in diverse vormen. Allereerst kun je kiezen voor financiële adoptie. Het financieel geadopteerde kind blijft in zijn omgeving en kan zich in zijn eigen cultuur ontplooien en ontwikkelen. Voor een relatief klein bedrag per maand krijgt een kind eten en medische zorg en leert het schrijven en lezen.Happy interracial family is celebrating, laughing and having fun with Hispanic African American Mother, Caucasian father and ethnically ambiguous children son or daughter. Isolated on a staircase

Daarnaast is er fysieke adoptie: het kind trekt daadwerkelijk bij zijn adoptieouders in. In financieel opzicht wordt het adoptieouders bepaald niet makkelijk gemaakt. Stellen die op natuurlijke wijze een kind krijgen, krijgen bijvoorbeeld niet de vraag of zij het kunnen betalen. Stellen die willen adopteren krijgen die vraag wel. Op zich een legitieme vraag, want adoptie is niet goedkoop. Niet iedereen heeft zo’n groot bedrag direct beschikbaar. Recent hoorde ik van iemand die zijn hypotheek verhoogd had om dit te financieren. En laatst sprak ik iemand die er zelfs van afzag. Hij had zich niet gerealiseerd wat voor extra kosten er allemaal bij adoptie kwamen kijken.

Allereerst moet je je verplicht voorbereiden bij de Stichting Adoptievoorzieningen. Dit kost 1595 euro, aldus de website adoptie.nl. Deze voorbereiding bestaat uit een informatiebijeenkomst en vijf voorlichtingsbijeenkomsten. Vervolgens komen daar de kosten voor bemiddeling en reis- en verblijfkosten in het thuisland van het adoptiekind bij. Die kunnen enorm fluctueren, afhankelijk van de keuze van het land of een van de zes vergunninghouders die Nederland heeft – organisaties die bemiddelen bij adoptie van buitenlandse kinderen. Gemiddeld genomen komen deze kosten ergens tussen de 7.500 en de 30.000 euro uit. Verder kunnen er nog kosten bijkomen voor een verblijfsvergunning of het omzetten van een adoptie naar Nederlands recht. Ter vergelijking: pleegouder worden kost niets. Voor de verzorging en opvoeding van pleegkinderen krijgen pleegouders zelfs een vergoeding.

Persoonlijk vind ik de kosten vrij fors. De meeste vergunninghouders publiceren hun financieel jaarverslag. Daaruit blijkt dat sommigen het geld hard nodig hebben. Anderen boeken echter een fors resultaat of hebben forse vermogens.

Helaas zijn bovenstaande kosten niet meer aftrekbaar van het belastbaar inkomen. In het verleden kon dat wel en ook ontvingen adoptieouders toen een eenmalige tegemoetkoming in de kosten. Wel hebben adoptieouders recht op kinderbijslag. Deze gaat in vanaf het moment dat het kind in Nederland aankomt. Verder krijgen adoptieouders vier weken adoptieverlof en ontvangen zij in die periode een adoptie-uitkering.

Adoptiekinderen kunnen verzekerd worden tegen ziektekosten. In de Zorgverzekeringswet staat dat de zorgverzekeraar verplicht is om iedereen te accepteren die zich aanmeldt voor het basispakket van de zorgverzekering. Ook kinderen met medische problemen moet de zorgverzekeraar zonder meer accepteren. Daarnaast bieden sommige verzekeraars een adoptievergoeding of adoptiekraamzorg.

Het advies van de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is om adoptiekinderen ook voor de aanvullende verzekering als eigen kinderen te beschouwen. Het verzekeren van adoptiekinderen met medische problemen op een aanvullende verzekering van de ouders levert in de praktijk dus doorgaans geen problemen op.

Hoewel het financiële aspect niet het belangrijkste is bij adoptie, is het wel noodzakelijk om dit goed in kaart te brengen.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s