Recensie Permanent Actueel

Verschillende financiële opleiders bieden programma’s in abonnementvorm aan voor de vakbekwaamheidseis Permanent Actueel (PA). Voor degenen die het nog niet weten: financiële experts worden tegenwoordig geacht doorlopend vakbekwaam te zijn en dus op de hoogte van de actuele ontwikkelingen. Oftewel: permanent actueel. Dit is een aanvulling op de langer bestaande eis van Permanente Educatie (PE).

Enige tijd geleden besloot ik het PA-programma te volgen bij zowel Hoffelijk Financieel als bij Lindenhaeghe. In 2015 ga ik maar bij één partij verder. Ik verklap u alvast dat dit Hoffelijk Financieel is. Waarom doe ik hieronder uit de doeken.

De enige overeenkomst tussen beide aanbieders is de prijs van het basis-abonnement. De bedrijven geven ieder op hun eigen manier invulling aan het PA-programma. Zo heeft Lindenhaeghe per module vijf kennisupdates. Elke update sluit af met vijf vragen. Uiteindelijk moest ik dus per module 25 vragen beantwoorden om te toetsen of ik de stof begrepen had. Wat mij sterk opviel is dat veel tekst gaat over bestaande kennis en minder over nieuwe actuele ontwikkelingen. Regelmatig moest ik over interessante rechtszaken, Kamervragen of andere ontwikkelingen via een ander kanaal te weten komen. Permanent actueel lijkt voor Lindenhaege vooral het actueel houden van bestaande kennis te betekenen. Naar mijn mening is dat niet de bedoeling van de overheid met de PA-eis. Op het gebied van schade of consumptief krediet zijn er weinig veranderingen, terwijl die er zeer veel zijn op hypotheekgebied. Toch kreeg bij iedere update elk thema evenveel wijzigingen. Dat is niet realistisch. Lindenhaeghe sloot als afsluiting van het jaar af met een video van elke module met ieder een lengte van ruim een uur. Het kijken daarvan kostte enorm veel tijd. Positief was dat er in deze video’s wel meer actuele zaken naar voren kwamen.

Hoffelijk Financieel heeft in het abonnement meer updates opgenomen dan Lindenhaeghe. Deze updates betreffen alleen echt actuele zaken, zoals rechtszaken, Kamervragen, besluiten en andere ontwikkelingen. Tot nu toe heb ik twee keer, dankzij de updates uit het PA-programma van Hoffelijk Financieel een hypotheek rond kunnen krijgen. Het heeft me dus zelfs geld opgeleverd. Daarnaast heb ik gekozen voor een duurder abonnement dat me tevens toegang verschaft tot een fiscale helpdesk. Deze helpdesk heb ik eveneens al twee keer geraadpleegd om zekerheid te krijgen over fiscale onderwerpen. Het is fijn om ruggenspraak te kunnen houden als je over onderwerpen twijfelt.

De tussentijdse video’s die Hoffelijk Financieel stuurt zijn kort, krachtig en professioneel en dynamisch opgezet. De teksten van het PA-programma zijn eveneens beknopt. Per tekst zijn er drie toetsvragen. Hoffelijk Financieel levert wel meer teksten dan Lindenhaeghe, maar door de helder opzet heb ik dat niet als belastend ervaren. Ook erg fijn is dat de modules goed te lezen zijn via iPad en Iphone.

Concluderend denk ik dat Hoffelijk Financieel beter aan het doel van de wet voldoet. Daarnaast vind ik het erg prettig dat ik daadwerkelijk op de hoogte gehouden wordt van de relevante actualiteit. Is er geen actualiteit, dan hoef ik ook geen update. Tel daarbij op de heldere teksten en de vlotte video’s en mijn keuze voor Hoffelijk Financieel is duidelijk.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, studeren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s