De onvermoede risico’s van de spaarhypotheek

Een spaarhypotheek heeft veel voordelen, maar er is toch echt een keerzijde.

Sinds 2014 zijn nieuwe hypotheken alleen aftrekbaar als ze annuïtair worden afgelost. Door deze verandering zal de spaarhypotheek in Nederland langzaam uitsterven. Er komen namelijk geen nieuwe spaarhypotheken bij en het is vaak nadelig om een spaarhypotheek bij een verhuizing voort te zetten.

Bij een spaarhypotheek spaar je in een apart potje geld waarmee je uiteindelijk de hypotheekschuld aflost. Elke maand leg je in dat potje premie in, waarover je rente krijgt. Over de hypotheekschuld betaal je rente. De rente die je betaalt is altijd gelijk aan de rente die je krijgt. Een spaarhypotheek heeft veel (fiscale) voordelen –doordat je niet aflost tijdens de looptijd profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek, een hoge rente is een hoog netto rendement, je bouwt een gegarandeerd bedrag op tot de einddatum–  maar het is de vraag of die opwegen tegen de nadelen.Fotolia_60640496_S

Een eerste nadeel is de moeizame verhuisbaarheid van spaarhypotheken. Ga je je hypotheek oversluiten, omdat je een andere woning hebt gekocht, dan kun je een fiscale constructie als een spaarhypotheek niet zomaar bij een andere bank of aanbieder voortzetten. Het aantal banken waar dat nog wel kan is inmiddels op één hand te tellen.

Veel prijsvechters bieden geen spaarhypotheek. Wil je toch je spaarhypotheek behouden en blijf je bij je bestaande aanbieder of het handjevol dat nog wel spaarhypotheken aanbiedt, dan betaal je vaak een hogere rente. Het fiscale voordeel van sparen moet je dan afwegen tegen het nadeel van de hogere rente over de complete hypotheek. Daarbij moet je je wel realiseren dat het spaarhypotheekdeel van je hypotheek in verhouding kleiner is geworden: waarschijnlijk ben je verhuisd naar een grotere woning en heb je je hypotheek volgens de nieuwe regels opgehoogd met een annuïtair deel.

Een tweede nadeel is dat een spaarhypotheek je in een fiscaal keurslijf rijgt. Van een spaarhypotheek mag de hoogste jaarpremie nooit meer zijn dan tien keer de laagste – de zogeheten bandbreedte. Door binnen die bandbreedte hoge en lage stortingen in de spaarhypotheek te combineren kon je het fiscale voordeel optimaliseren.

Als de rente 30 jaar lang gelijk blijft, blijft je binnen de bandbreedte. Maar is dat niet zo, dan blijft de maandelijkse inleg ook niet constant. Het resultaat van bijvoorbeeld een dalende rente is dat je meer spaarpremie betaalt. Het kan in zo’n geval zo zijn dat je onverwacht de bandbreedte overschrijdt. In zo’n geval moet óf de polis fors aangepast worden of je moet een boete over het opgebouwde kapitaal betalen. Op dit risico is zelden gewezen. Fiscaal optimaliseren leek zelfs een eenvoudige vorm van gratis geld verdienen.

Tenslotte nog een nadeel voor de mensen die hun spaarhypotheek bij een verzekeraar hebben lopen: die verzekeraar kan failliet gaan. Dit is zelfs niet onwaarschijnlijk. Eigenlijk zijn er te veel verzekeraarsmaatschappijen in Nederland. In de Tweede kamer worden er regelmatig Kamervragen gesteld over hun stabiliteit. Deze verzekeraars hebben ook nog eens miljardenclaims boven hun hoofd hangen als gevolg van de woekerpolisaffaire. In tegenstelling tot een bank biedt een verzekeringsmaatschappij geen garantie tot 100.000 euro. De kans is weliswaar klein dat je je geld compleet kwijtraakt bij een faillissement, maar het risico gekort te worden op je kapitaal loop je wel degelijk

 

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek, Planning, Schuld, sparen, Vermogen, woning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s