Iedereen een omgekeerde hypotheek?

Tijdens mijn opleiding op de Hogeschool voor Economische Studies in 1999 vertelde een docent dat er in Japan sprake was van een negatieve rente. Een bijna onbegrijpelijk verschijnsel, waar we maar niet te veel aandacht aan moesten besteden, want Japan was het Westen niet. Dit zou hier nooit gebeuren. Tot 2016 aanbrak.

Upside down house in the Russian Exhibition Center in MoscowInmiddels heeft ook Nederland kennisgemaakt met een negatieve rente. Een klein deel van Nederlander weliswaar, maar toch. Een negatieve rente, dat betekent geld toekrijgen als je leent. Begin april was er een klacht tegen Achmea. De rente was binnen een van de afgesloten contracten tot negatief gedaald. Achmea heeft toen eenzijdig besloten om de rente op nul te houden. De klant startte met succes een klachtenprocedure. Achmea moet nu met terugwerkende kracht aan alle in het contract opgenomen klanten een negatieve rente vergoeden.

Hier is natuurlijk iets fundamenteel misgegaan. In normale situaties leen je geen geld uit om er dan vervolgens nog geld bij te leggen. Waarom is het dan toch gebeurd?

De oorzaak is dat de Europese Centrale Bank (ECB) op dit moment de geldmarktrente –de zogeheten korte rente–verlaagt en daarnaast voor 80 miljard euro per maand aan obligaties opkoopt. De bank doet dit om zo de lage inflatie in de eurozone te stimuleren en ervoor te zorgen dat de banken meer geld in kas krijgen. De ECB is bang dat we in een deflatiespiraal terechtkomen. Deflatie –het effect van voortdurend dalende prijzen– lijkt prettig voor consumenten, maar geeft op de langere termijn negatieve economische effecten en werkloosheid. Het opkoopprogramma van de ECB is zo omvangrijk, dat het de kapitaalmarktrente –de lange rente– zozeer drukt dat ze nu zelfs negatief is.

Doordat de korte rente zo laag is, daalt ook de hypotheekrente. En doordat de lange rente negatief is, is ook de Euribor, de rente waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken, nu negatief.

Er zijn mensen die een hypotheek bezitten met een variabele rente, gekoppeld aan de Euribor. Deze contracten, lang geleden gesloten, gelden nog steeds. Nu de Euriborrente negatief is, heeft dat ook gevolgen voor de klanten die deze oude contracten hebben. Een aantal klanten van onder meer Rabobank en ING krijgt nu dus geld toe op de hypotheek. Strikt genomen zouden deze mensen niet profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Maar de wet heeft met deze mogelijkheid nog geen rekening gehouden en ook de belastingdienst heeft er nog geen antwoord op. De gelukkige huizenbezitters eten dus van twee walletjes, voor zolang het duurt.

Tenslotte rest de vraag: Waar stopt de daling van de hypotheekrente? Bezit de grote massa straks toch een hypotheek waar ze geld op toe krijgt? Ik denk het niet. Het opkoopprogramma van de ECB loopt in maart 2017 af. Het is zeer aannemelijk dat de rente dan zijn bodem bereikt heeft. Hoewel ik dus denk dat we niet massaal geld toekrijgen op onze hypotheek, durf ik het niet zo stellig na te zeggen als mijn docent dit in 1999 heeft gezegd.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Hypotheek, Schuld en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s