Stalen zenuwen op de huizenveiling

Onlangs was ik op een huizenveiling. Ik keek mijn ogen uit. Het gaat er vandaag de dag anders aan toe dan een paar jaar geleden. De zaal was maar voor een kwart gevuld. Dat wilde niet zeggen dat er minder geboden werd. Integendeel. Een groot deel van de kopers biedt mee via het internet.

Dat er zoveel animo is voor huizenveilingen, verbaast mij niets. Je kunt leuke winsten maken. Een beetje afhankelijk van de plaats en of je de woning wel of niet laat verbouwen, maar winsten van tussen de 10.000 en de 30.000 euro zijn geen uitzondering. Toch een leuk zakcentje.

Tijdens een veiling is de spanning tijdens het afmijnen* soms te snijden. Dat is leuk, maar kan ook erg vervelende gevolgen hebben. Als je de zenuwen niet de baas blijft, kan het voorkomen dat je voor een veel te hoog bedrag ineens de baas bent van een huis. Het kan dan ook verstandig zijn om een professional, een makelaar bijvoorbeeld, te vragen de veiling voor je waar te nemen.

Judge gavel and euro banknotes

Ook online bieden is niet zonder risico’s. Een particuliere relatie van mij heeft onlangs op een veiling een huis gekocht. Daar heeft hij nog steeds spijt van. Tijdens het veilen maakt hij een foutje en drukte hij per ongeluk een toets op het toetsenbord in. De gevolgen waren groot. Hij kreeg het huis, maar betaalde 15.000 euro meer dan de maximale prijs die hij van tevoren voor zichzelf had vastgesteld.

Uiteraard heeft hij geprobeerd onder dit bod uit te komen. Zowel de bank als de notaris konden niets voor hem doen. Het systeem staat als een huis. Nu is het logisch dat je met één druk op de knop kunt bieden. Tijdens een veiling kan een milliseconde het verschil betekenen tussen een huis wel kopen of die woning aan je neus voorbij zien gaan. Tegelijkertijd zijn er dus voorbeelden van mensen die heel graag een extra optie hebben, om hun ‘ongelukkige’ bod terug te trekken.

Ik wil dan ook voorstellen om kopers, die dat willen, de mogelijkheid te geven in te stellen dat zij een bod altijd moeten bevestigen. Dat is weliswaar een extra handeling. Dat kost tijd en kan er voor zorgen dat je een huis misloopt. Maar mijn kennis was dan niet voor 15.000 euro de boot ingegaan.

Hoe dan ook blijven stalen zenuwen nodig. En dat is precies de charme van een huizenveiling.

*Bij een huizenveiling begint men met een hoog bedrag, vaak ver boven de waarde van de woning. De afslager zal vervolgens aftellen. Dit gaat door tot iemand in het publiek ‘mijn’ roept. Dit proces wordt afmijnen genoemd.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Financieel, vastgoed, Vermogen, woning en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s