Wacht u voor het inteereffect

Over de woekerpolis is al veel geschreven en geklaagd. De term werd tien jaar geleden al gemunt, maar nog altijd zijn miljoenen Nederlanders in het bezit zijn van een dergelijk onfris beleggingsproduct. Behalve de hoge kosten krijg je er bij zo’n polis het zogeheten inteereffect bij. Hoe herken je of je eigen polis hier last van heeft?

Het inteereffect is het gemakkelijkst te begrijpen aan de hand van het welbekende sneeuwbaleffect. Stel, het heeft flink gesneeuwd en je maakt een mooie sneeuwbal van verse plaksneeuw. Zodra je de bal door de sneeuw rolt, begint hij te groeien. Aanvankelijk langzaam, maar uiteindelijk steeds sneller. Op den duur is de bal zo groot dat hij enorm veel sneeuw opneemt.

Iets dergelijks kan gebeuren met een beleggingspolis die bij overlijden een vast bedrag uitkeert en waarbij de overlijdensrisicopremie gekoppeld is aan de waarde van de beleggingen. De totale premie die je voor zo’n polis betaalt, bestaat uit twee delen: de overlijdensrisicopremie en de beleggingspremie. Met het eerste deel van de premie wordt het risico gedekt dat de verzekerde overlijdt voordat de verzekering afloopt. Met het tweede deel van de premie worden nieuwe beleggingen aangekocht.

Als het goed gaat met de beleggingen, hoef je minder overlijdensrisicopremie te betalen om aan het verzekerde bedrag te komen én er is meer geld beschikbaar om mee te beleggen – en dat ook nog eens in een positief beleggingsklimaat. Een positief hefboomeffect dus.

Andersom kan ook. Als het slecht gaat met de beleggingen, moet de overlijdensrisicopremie omhoog om aan het verzekerde bedrag te kunnen komen. Er is minder geld over om mee te beleggen en dat ook nog eens in een slecht beleggingsklimaat. Dit is het negatieve hefboomeffect. De waarde van de beleggingen daalt steeds sneller – zoals de sneeuwbal steeds sneller groeit. Het kan voorkomen dat de overlijdensrisicopremie zo ver is gestegen, dat de waarde van de beleggingsverzekering niet meer toeneemt, zelfs niet als de beleggingen wel weer stijgen. Dan is sprake van het inteereffect.

Hoe herken je nu of je een dergelijke leeglooppolis hebt? De totale ingelegde premie stijgt niet, dus als polishouder merk je een eventueel inteereffect niet direct daaraan. De premie is alleen wel heel anders van opbouw geworden – en dat is belangrijk om in de gaten te houden.

Dat kan eenvoudig. Jaarlijks krijgt elke polisbezitter een overzicht van de inleg, de verzekeringen en de kosten. Door meerdere jaren naast elkaar te leggen, wordt zichtbaar wat er gebeurt met de ontwikkelingen van de verzekering. De ingelegde premie blijft weliswaar hetzelfde, maar de kosten en de overlijdensverzekering kunnen variëren. Wie ziet dat jaarlijks de verzekering toeneemt, waardoor er steeds minder overblijft om te beleggen, heeft vrijwel zeker een leeglooppolis. Het is dan beslist van belang dat de polishouder niet wacht tot zijn polis compleet is leeggelopen.

De adviseur die hem destijds dit product verkocht, hoort hem gratis advies te geven om te komen tot een oplossing. Wie daadwerkelijk aanpassingen gaat doorvoeren, kan wel te maken krijgen met kosten. Het is belangrijk om deze producten stop te zetten of aan te passen. Als ze vastzitten aan pensioen of hypotheek is het helemaal zaak om niet te wachten tot het te laat is. Het nare gevolg kan namelijk zijn, dat de polishouder langer last van zijn hypotheekschuld heeft of later met pensioen moet.

Blackhole in the Finance world

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Financieel, Hypotheek, Vermogen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s