De snelle geldhandel op de beurs….

 

Nu de spaarrentes op zo goed als nul staan, is het niet verwonderlijk dat mensen zoeken naar lucratievere manieren om hun vermogen te beheren. Beleggen wint aan populariteit. Maar wie zich stort op daghandel, moet stalen zenuwen hebben.

De mogelijkheden op het gebied van beleggen zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Iedereen kan tegenwoordig 24/7 wereldwijd handelen in alle mogelijke beleggingen, en dat ook nog eens doen op toegankelijke wijze: via (gratis) software en apps voor de smartphone of de iPad, of zelfs via een horloge.

In veel gevallen vindt dat beleggen plaats met behulp van hefboomproducten. Met een bedrag van 100 euro kun je via zo’n instrument bijvoorbeeld met wel 10.000 euro beleggen. Op deze manier haal je veel winst uit relatief kleine koersschommelingen. Het platform waar je belegt –de broker of tussenpersoon- laat je handelen met aandelen die je niet bezit, met geleend geld dus. Gaat het goed, dan maak je in korte tijd veel winst, gaat het slecht dan hakt het er ook mét hefboomwerking in.Candlestick Chart mit Indikatorenlinie
Wie zich wil oriënteren op beleggen, kan online talloze video’s vinden waarin ervaren handelaars –traders- je laten zien hoe ze werken. In een mum van tijd verdienen ze een paar honderd euro. Een kind kan de was doen. Maar is dat ook zo? Bedenk: als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid een handelssessie mee te maken in Amsterdam. Om halfacht ’s morgens kregen we een kleine introductie van de handelaar. Zijn dagdoel was: 300 euro verdienen. Om acht uur startte de handel. Binnen 14 seconden had de man zijn dagdoel gehaald. Hij stopte direct.

Wie snel rekent, komt uit op een ‘salaris’ van 6000 euro per maand, netto. In loondienst zou je 12.000 euro per maand moeten verdienen om dit over te houden. Bovenstaande handelaar belegde met een enorme hefboom: 1:250. Dat betekent: met een inleg van 10.000 euro handelen met een aandelenportefeuille van 2,5 miljoen. Dat is natuurlijk koorddansen. Alleen zeer ervaren mensen zijn daartoe in staat. Uit onderzoek blijkt dat 1 procent van de mensen deze daghandel goed in de vingers heeft.

Niet iedereen bezit de gave om gedisciplineerd, zonder emoties als hebzucht en angst toe te laten, strakke spelregels te volgen. De vaardigen zijn vaak erg intelligente mensen die haast als een robot keuzes kunnen maken. De handelaar in de sessie die ik bijwoonde werd bijvoorbeeld boos toen hem gevraagd werd of hij het ‘trucje’ nog eens wilde doen. Hij zei dat hij dat een erg onprettige vraag vond, omdat hij had gezegd dat hij zou stoppen als hij zijn doel gehaald had. Hier hield hij zich al jaren heel strak aan.
Het is niet verbazingwekkend dat particulieren die zich met dit soort daghandel bezighouden vaak snel hun geld kwijt zijn. Wie handelt, heeft ervaring nodig. Of het nu gaat om handelen in vastgoed, in auto’s of in financiële producten. Het verschil is dat je als gewone burger niet zo gemakkelijk vastgoed boven de miljoen of luxe auto’s kunt verhandelen, maar wél verraderlijk eenvoudig een handelsaccount kunt openen en na een kleine inleg met miljoenen kunt handelen. Het is overbodig om te stellen dat dat niet verstandig is. Beleggen is dan niets minder dan gokken.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Financieel en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s