Crowdfunding is grenzeloos

De laatste jaren is crowdfunding volwassen geworden. De letterlijke betekenis van crowdfunding is massafinanciering. Het is een financieringsvorm waarbij ondernemers, stichtingen of particulieren een beroep doen op ‘the crowd’ om aan kapitaal te komen. In 2015 is in Nederland 94 miljoen op deze manier verzameld. Je hoeft vandaag niet meer naar de bank als je geld nodig hebt.Familie Wassink

Crowdfunding is ontstaan in de creatieve sector. Tijdens de crisis verkochten banken vaak nee als het om financiering ging. Dit heeft crowdfunding de mogelijkheid gegeven om snel bekendheid te krijgen. Banken hebben dit model inmiddels geaccepteerd en combineren het met het verstrekken van leningen.

Crowdfunding is grofweg op te splitsen in het commerciële model, het naturamodel en het donatiemodel. Bij het commerciële model krijgt de investeerder een beloning. Vaak een financiële tegenprestatie, al dan niet gecombineerd met een product of dienst. Bij het naturamodel is er vaak sprake van sponsoring. Een naamsvermelding op een concertkaartje bijvoorbeeld. Daarnaast is er het donatiemodel. Dat is eigenlijk een digitale collectezak. Stichtingen of particulieren die urgent hulp nodig hebben proberen de massa te mobiliseren voor het goede doel.

Eigenlijk is crowdfunding trouwens helemaal niet zo nieuw. Toen ik een jaar of tien was brandde mijn ouderlijk huis in Bergambacht af. Van alle kanten kwam er geld en hulp en werd er gecollecteerd om de schade voor een deel te compenseren. Internet bestond nog niet en de term crowdfunding moest nog worden uitgevonden. Maar het spontane geven kwam vanzelf op gang. Vooral door buren en bekenden.

Nu de wereld een dorp is zorgen sociale media echter voor een bereik dat veel verder gaat dan de buren uit Bergambacht. Twee weken geleden werd de veehouderij van de Nederlandse Geerten en Marleen Wassink in de Oromo provincie in Ethiopië compleet geplunderd en verwoest. Boerderij, huis en oogst is in vlammen opgegaan. De totale schade betreft waarschijnlijk meer dan een miljoen euro.

In Bergambracht brandde onze boerderij af door kortsluiting. En werd uiteindelijk een deel door de verzekering vergoed. De oorzaak van het geweld in Ethiopië is echter van andere aard. De landelijke overheid heeft het plan om de hoofdstad Addis Abeba enorm uit te breiden ten koste van de provincies. De Oromo’s vinden dat ze daarvoor niet eerlijk en voldoende gecompenseerd worden en richten hun woede op alles wat met Addis te maken heeft. Omdat de Wassinks via de landelijke overheid grond toegewezen hebben gekregen waren zij een doel.

Terrorisme en molest worden door verzekeringsmaatschappijen niet gedekt. En de boerderij van de Wassinks staat niet in Bergambacht. Het is dan ook lastig om spontaan enveloppen door de niet meer aanwezige brievenbus te gooien.

Vandaar dat familie en vrienden een crowdfundingsactie zijn gestart. Het doel: een ton inzamelen om de schade van Geerten en Marleen en hun drie kinderen te dekken en hen te helpen een nieuwe start te maken. Via een Amerikaanse crowdfundingswebsite kan online worden gedoneerd.

Crowdfunding is vandaag een prima digitale collectezak. En de collectant hoeft niet in de regen langs de deuren te lopen. Bovendien kunnen door digitalisering kunnen vele kleine beetjes gemakkelijk tot een serieuze bijdrage uitgroeien. Zelfs u kunt helpen. Want crowdfunding kent geen grenzen meer.

Bronnen en de mogelijkheid voor giften:

https://www.facebook.com/helpgrazeland/

https://www.generosity.com/emergencies-fundraising/rebuild-destroyed-grazeland-farm

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2015-12-24/955065/inzamelingsactie-voor-geplunderde-boerderij-ethiopi%C3%AB#.Vo1ynhXhCM8

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/menigte-verwoest-nederlandse-bedrijven-ethiopie

 

 

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in crowdfunding en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s