Duizenden euro’s besparen op uw overdrachtsbelasting

Het komt misschien over als mosterd na de maaltijd. De verruiming van zes naar 36 maanden voor het verrekenen van de overdrachtsbelasting is immers per 1 januari 2015 verstreken. Toch valt niet iedereen buiten de boot. Als de vorige verkrijging van de woning gebeurde in de periode van 1 september 2012 tot en met 31 december 2014, kan het gunstige belastingtarief nog steeds voor u gelden.

Als u een woning koopt, bent u twee procent belasting verschuldigd, de zogenaamde overdrachtsbelasting. Als u de woning binnen zes maanden verkoopt, mag de nieuwe koper deze overdrachtsbelasting verminderen met de al eerder betaalde belasting. Een simpel voorbeeld maakt dit duidelijk.

Stel, uw buurman koopt op 3 september een woning voor 300.000 euro. Dan is hij 6000 euro overdrachtsbelasting verschuldigd aan de belastingdienst. Als u een week later deze woning koopt voor 400.000 euro, moet u weer overdrachtsbelasting betalen. Twee procent over 400.000 is 8000 euro. Maar omdat uw buurman minder dan zes maanden daarvoor al 6000 euro heeft betaald, mag u dit bedrag aftrekken van de 8000 die u eigenlijk moet betalen. Blijft 2000 euro belasting over. De winst mag u houden.

Verruimde termijnbusinesswoman holding money
Op 31 augustus 2012 besluit het kabinet om de huizenmarkt een duwtje in de rug te geven. Men verruimt de termijn voor het verrekenen van de overdrachtsbelasting met twee en een half jaar. De termijn is niet meer zes, maar tijdelijk 36 maanden. Bij doorverkoop van een woning kan dat de koper duizenden euro’s schelen. Helaas is deze regel, zoals al gezegd, sinds 1 januari 2015 niet meer geldig. Toch kunt u nog profiteren. Als u of de vorige koper eigenaar werd tussen 1 september 2012 en 1 januari 2015, geldt de verruimde termijn nog steeds.

Onlangs kwam ik een stel tegen dat kon profiteren van deze wet. Zij hadden een garage gekocht die de vorige eigenaar anderhalf jaar daarvoor zelf had gekocht. Er was geen makelaar bij de koop betrokken en de notaris had het voordeel automatische bij de verkoper laten vallen in plaatst van bij de koper. Ik heb dit stel direct gewezen dat het mogelijke voordeel wettelijk bij de koper ligt. De volgende dag hebben zij contact opgenomen met de notaris. En inderdaad, zij konden profiteren van deze regeling en bespaarden maar liefst 1350,- euro.

 

 

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Belasting, Financieel, Hypotheek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s