Zonder risico veel rendement!

Rentes zijn historische laag. Op je spaarrekening krijg je vrijwel niets, maar vermogensrendementsheffing ben je wel kwijt. En ook al lijkt de economie aan te trekken, beleggen blijft nog erg risicovol en de economie fragiel. Mensen gaan op zoek naar alternatieven. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat overal weer producten opduiken die “veel rendement met weinig risico” beloven. Dit soort kreten roepen bij mij direct allergische reacties op. “Tax lien” is zo’n product. Snel rijk zonder inspanning, zo is de belofte. Klopt dat nou echt?
In de eerste plaats: wat is “tax lien” precies? In de VS moeten huiseigenaren onroerendezaakbelasting betalen. Als een huiseigenaar niet op tijd betaalt, krijgt hij een aanmaning. Betaalt hij nog niet, dan is hij in gebreke en wordt een zogenoemde “tax lien” uitgegeven. Deze vordering –een belastingschuld dus- wordt doorverkocht, zodat de overheid alsnog zijn geld krijgt. Degene die de tax lien koopt, heeft het onderpand van de betreffende woning als zekerheid. Als de huiseigenaar alsnog betaalt, krijgt de investeerder de boeterente. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 36 procent. Betaalt de huiseigenaar niet, dan krijgt de tax lienhouder de woning. De kans bestaat dus dat je met een investering in een relatief kleine belastingschuld eigenaar wordt van een complete woning.

In Nederland wordt het product aan de man gebracht via diverse financiële cursussen, bijvoorbeeld via http://www.taxlien.nl. Je kunt zelf aan de slag of met een groepje cursisten gezamenlijk investeren. Het product wordt als een sociaal alternatief neergezet, dat mensen meer tijd geeft om hun belastingen te betalen. Maar eigenlijk is een tax lien in de praktijk gewoon een vehikel om snel in het bezit te komen van een woning. Keiharde business dus. Ik ga hier geen waardeoordeel uitspreken over de tax lien an sich, maar het product sociaal noemen gaat mij te ver.

Daarnaast worden er gemiddelde rendementen beloofd van 20 procent. Nu hoeft dat niet onhaalbaar te zijn –het kan zelfs een reële rendementseis zijn– maar dat geldt dan toch vooral voor de doorgewinterde belegger die precies weet hoe de markt in elkaar zit en door schade en schande wijs is geworden. Een beginnende particulier die naast zijn bestaande baan zijn spaarcenten investeert in tax liens is risicovol bezig.

Toen ik de brochure “Rijk worden zonder risico” las (een uitgave van www.taxlien.nl) moest ik denken aan wat een belegger me jaren geleden als tip meegaf: “Wie ver zijn winst zoekt, is zijn verlies dichtbij”. Besef dat als je investeert in tax liens, je je in een andere juridische werkelijkheid begeeft, met andere fiscale spelregels, hier acht uur vliegen vandaan. Daarnaast is de VS een ander valutagebied. Mocht je al beginnersgeluk hebben, als de dollarkoers de verkeerde kant opgaat, smelt die ook zo weer weg. In de brochure kom ik dergelijke risico’s vrijwel niet tegen.

Ook ontstaat de indruk dat je op een gemakkelijker manier geld kan verdienen. De praktijk is dat je gewoon hard moet werken om een boterham te verdienen. Ook als je investeert in tax liens. Het doen van het broodnodige vooronderzoek kost namelijk veel tijd. De simpele vuistregel: “Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo” gaat ook hier op.Fotolia_91601942_S

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Vermogen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s