Voorkom als zwartspaarder hoge boetes; doe aangifte voor 1 juli

Zwartspaarders staan al een tijdje in de schijnwerpers. De Nederlandse overheid doet er alles aan om het geld op buitenlandse rekeningen te traceren. Met de inkeerregeling probeerde de fiscus zwartspaarders te verleiden alsnog aangifte te doen. Met succes. Maar de boete voor spijtoptanten is weer terug en zal na 1 juli 2015 verder oplopen. Daarnaast wordt de pakkans voor zwartspaarders steeds groter.

Tax timeZwartsparen was lang een nationale sport. Velen plaatsten grote bedragen op buitenlandse bankrekeningen en verzwegen deze tegoeden vervolgens bij de belastingaangifte. In fiscale termen noemen wij deze personen ‘te kwader trouw’. Men wist (of had moeten weten) dat het geld opgegeven moest worden, maar heeft het toch verzwegen. Zwartsparen is anno 2015 een risicovol ‘hobby’. Door de verdergaande internationale gegevensuitwisseling tussen overheden lopen steeds meer zwartspaarders tegen de lamp.

Gepakt worden heeft voor zwartspaarders grote gevolgen. Als de Belastingdienst de fraude op het spoor is, kan de fiscus de niet betaalde inkomstenbelasting alsnog navorderen. Ook de misgelopen rente wordt door de Belastingdienst geïnd. Daarnaast kan de fiscus nog een (hoge) boete opleggen. De navorderingstermijn bedraagt, als er sprake is van kwade opzet, twaalf jaar. De maatregel heeft een directe werking. Dat zorgt voor een groot financieel risico, omdat er geen overgangsregeling is.

De Belastingdienst kwam zwartspaarders de afgelopen jaren tegemoet met de inkeerregeling. Wie zich alsnog meldde bij de fiscus hoefde minder boete te betalen. Soms werd de boete zelfs helemaal kwijtgescholden. In 2002 werd deze regeling geïntroduceerd. Met groot succes. De Belastingdienst kon ruim acht miljard euro traceren bij zwartspaarders. Dat leverde de schatkist tot nu toe 1,6 miljard euro op. Volgens het NRC maakten 29.000 mensen gebruik van de regeling. Van nog eens vijfduizend spijtopanten moet de aanslag nog verwerkt worden. Onze Minister van Financiën kan de komende maanden dus nog meer geld op de bankrekening verwachten.

Aan de inkeerregeling kwam op 1 juli 2014 een eind. De oude inkeerregeling geldt weer. Mensen die inkeren krijgen een boete van dertig procent over de ontdoken belasting. Over twee maanden, op 1 juli 2015, zal deze boete oplopen naar zestig procent van de ontdoken belasting. Zwartspaarders die zichzelf niet kenbaar maken en door de Belastingdienst worden ontdekt moeten zelfs een boete van driehonderd procent over de ontdoken belasting ophoesten.

En die pakkans blijft stijgen. Het bankgeheim is inmiddels vervallen en er is een Europees akkoord over het automatisch uitwisselen van gegevens. Zwartspaarders kunnen de fiscus het beste voor zijn en alsnog aangifte doen. Doe dat voor 1 juli, zodat u niet de hoge(re) boete van zestig procent over de ontdoken belasting hoeft te betalen, maar het huidige tarief van dertig procent.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Belasting, Financieel, Vermogen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s