De maximale verbouwingshypotheek

Uw gekochte huis is vaak (nog) niet perfect; de keuken is te ouderwets, de badkamer lekt en de tuin ziet er niet uit. Er zit niets anders op dan flink te verbouwen. Voor de kredietcrisis kreeg u een complete verbouwingshypotheek bij uw ‘gewone hypotheek’. Maar hoe gaat dat nu?Happy couple renovating home

Over verbouwingshypotheken doet de nodige onzin de ronde; zo zegt men dat bouwdepots niet langer verkrijgbaar zijn, banken lastig doen en u veel eigen geld moet bijleggen. Soms verkondigen zelfs adviseurs deze lariekoek. Niet omdat zij geen financiële kennis hebben. Wel omdat zij geen verstand hebben van taxeren.

Dat laatste is echter wel belangrijk. Vaak gaat het bij de taxatie fout. Of nog eerder, bij het opstellen van een bouwplan. Het is erg vervelend om er bij de financiering achter te komen dat u geen complete verbouwingshypotheek krijgt. In deze column leg ik stap voor stap uit hoe u een maximale verbouwingshypotheek kunt krijgen. Dat kan hoog oplopen. Recent vroeg een stel mijn hulp. Uiteindelijk kregen zij een verbouwingshypotheek van 92.000 euro. Er hoefde slechts 1200 euro aan eigen middelen bij. Wat is het geheim?

Goed onderhandelen is om te beginnen goud waard. Als u een woning die 200.000 waard is, koopt voor 190.000 euro, heeft u uw eerste winst al te pakken. Deze winst kunt u gebruiken om ‘smaak gerelateerde zaken’ te realiseren. U kunt hierbij denken aan een ‘lelijke’, maar goede keuken. Als u deze wilt vervangen, zal de taxateur bijna geen waardevermeerdering geven omdat de keuken technisch nog fantastisch is. Als de keuken echter van ellende uit elkaar valt, is de waardevermeerdering volledig. In dat geval kunt u de 10.000 euro voor een andere ‘smaak kwestie’ inzetten.

Naast de ‘smaak gerelateerde zaken’ zijn er vaak ook noodzakelijke verbouwingen. De verhouding tussen deze twee zal per verbouwing verschillen. Als vuistregel wordt vaak een marktgemiddelde van 70% genomen. Als u voor 10.000 euro gaat verbouwen, neemt volgens deze vuistregel de waarde met 7000 euro toe. Als bij uw verbouwing alles noodzakelijk is, zal de waardevermeerdering vaak groter zijn dan het bouwdepot.

Kennis is macht. Dat geldt ook voor verbouwingsdepots. Als u een al gespecificeerde begroting heeft, of een pro forma offerte van de aannemer, kan de taxateur veel gerichter een waarde bepalen. Bij globale of vage begrotingen, zal de taxateur voorzichtig taxeren. Bij grote verbouwingen is dit een uitgebreid traject. Hoe groter de verbouwing, hoe groter de kans dat u waarde toevoegt.

Nu we het toch over de taxateur hebben, de ene taxateur is de andere niet. Een rapport kost de nodige onderbouwing. Goedkope taxateurs investeren deze uren vaak niet, omdat dat niet past in hun lage tarief. Daarnaast heeft lang niet elke taxateur de nodige kennis in huis. In deze gevallen is goedkoop vaak ook duurkoop.

Al met al is het van belang om scherp te onderhandelen, veel waarde aan uw huis toe te voegen, een duidelijk plan te maken en niet met de eerste de beste taxateur in zee te gaan.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek, Kluswoning en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s