Topfinanciering bij “groene” hypotheek

Een zogeheten groene verbouwing levert zorgt er meestal niet voor dat een huis meer waard wordt. Helaas, want zo’n verbouwing is wel nuttig voor de portemonnee.
Energiehaus
De energielasten van de woningeigenaar zijn namelijk lager en het wooncomfort vaak hoger. Je zou verwachten dat mensen voor zo’n woning meer willen betalen, maar tot op heden zie je dit bijna niet terug in de taxatiewaarde. Mogelijk gaat dat effect er wel komen omdat per 2015 de regels rond energielabels voor woningen strenger zijn geworden.

Gelukkig heeft de overheid de spelregels voor een groene hypotheek wat ruimer geformuleerd. Het is nu mogelijk om met een relatief kleine, groene investering een ruimere hypotheek te krijgen. Het aparte is dat je zelfs een volledige hypotheek kunt krijgen met een minimum aan eigen middelen. Ook kun je meer lenen op je inkomen dan voorheen. Dit is vastgelegd in de tijdelijke regeling Hypothecair Krediet.

Bij een bestaande woning krijg je normaal 1 procent(2017) van een investering gefinancierd, maar bij een groene investering is dat zelfs 6 procent. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan isolatie,  energiezuinige kozijnen, HR-beglazing of zonnecellen. In totaal heeft de overheid een lijst met meer dan tien mogelijk groene investeringen die gebruikt mogen worden voor een ruimere financiering.

Hoe pakt dit nu uit in de praktijk? Stel je koopt een woning van 200.000 euro. Het slechte kozijn vervang je voor energiezuinig kozijn ter waarde van 2000 euro. Ervan uitgaande dat de waarde niet stijgt, geef je dus 2000 euro meer uit dan gebruikelijk bij het kopen van een woning. Zonder vervanging van het kozijn zou je een hypotheek van 202.000 krijgen, mét vervanging van het kozijn krijg je er een van 212.000 euro. Van die 10.000 extra gaat er 2000 euro naar het nieuwe kozijn. Door de ruimere spelregels kan energiezuinig investeren dus ook aantrekkelijk voor de rest van de financiering zijn.

Er zijn banken die de nieuwe wet onverkort toepassen, maar ook banken die er helemaal niets mee doen. Een van de tussenvormen is dat banken het energiezuinige deel bovenop de standaard financiering zetten. In dat geval zou je wel die kozijnen hebben, maar niet die paar duizend euro extra.

Zoals ik eerder aangaf, kun je nu ook meer krijgen op je inkomen. Bij een bestaande woning kan dit oplopen tot 9000 euro en bij een zogeheten NulopdeMeter-woning zelfs 25.000 euro extra. Hierbij moet er wel een tienjarige energieprestatiegarantie worden afgegeven, waaruit blijkt dat de woning zo energiezuinig is dat hij zorgt voor een nul op de energiemeter.

Is meer lenen eigenlijk wel verantwoord? We komen vanuit een tijdperk dat je onbeperkt kon lenen, en zijn daarvan teruggekomen. Maar met deze nieuwe regelgeving kun je dus toch weer meer lenen dan de standaard normen. Met dit verschil: omdat groene investeringen zorgen voor lagere energielasten, is deze regeling wel verantwoord. Op inkomen heb je namelijk geen overkreditering en de uitgespaarde energielasten gebruik je voor je hypotheek. Je lasten zijn op die manier dus uiteindelijk niet hoger.

Duurzaam investering is dus goed voor het milieu én voor je portemonnee. Op de langere termijn heb je namelijk lagere maandlasten en meer wooncomfort.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek, Kluswoning en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Topfinanciering bij “groene” hypotheek

  1. Ellen Doeve zegt:

    Ik las net met interesse je bericht over de groene hypotheek. Ik heb een huis op het oog waar dubbel glas in moet nieuwe kozijnen, een cv ketel geinstalleerd en een meter kast. Zeg jij nu als ik dan meer hypotheek kan krijgen en waar en hoe kan ik dat uitzoeken…. het zou mij nl heel welkom zijn dat ik net iets meer hypotheek kan krijgen

    • Zowel de de tijdelijke regeling hypothecair krediet als Nationale Hypotheek Garantie laten dit toe. Vrijwel niemand past dit nog toe. In Rotterdam taxeren we veel en de taxateurs geven aan dat wij de enige zijn die dit toepassen. We moeten het zelfs aan sommige banken uit leggen. Inmiddels tientallen financieringen op die manier gedaan. Met een wc-raampje met HR++ glas van €100,- kun je bij 5 banken er 3% bij krijgen. Op een financiering van €200.000 is dat €6.000,- Onze specialisatie is ook verbouwingen. Wij doen namelijk kluswoningen met bouwdepots van over de ton en we hebben een eigen label WoonGold. We moeten dan de exacte regels weten om verbouwingen zo maximaal en het liefst 100% mee te financieren. De laatste 15 keer is dat 14 keer gelukt. De optelsom is dan koopsom + verbouwing maal 3% of 6%. Afhankelijk of je een milieuvriendelijke verbouwing hebt of niet….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s