De sleutel tot permanent rendement?

Patiënten die in het reguliere medische circuit geen gehoor vinden en kiezen voor alternatieve behandelingen, krijgen niet zelden van hun omgeving de wind van voren. In de financiële wereld gaat het niet anders.

Consumenten die genoeg hebben van tegenvallende rendementen op hun beleggingen en de onpersoonlijke behandeling van financiële instellingen willen nogal eens overstappen op een alternatieve manier van beleggen. Maar dat vindt hun puzzle_financebank al snel verdacht.

In de beleggingswereld wordt veel onzin verkondigd en verkocht. Toch is er een leuke, nieuwe  alternatieve belegging die ik u niet wil onthouden: De Permanente Portefeuille. De reguliere sector keek aanvankelijk argwanend naar de Permanente Portefeuille, maar tot op heden ben ik voorzichtig positief. Het betreft een kinderlijk eenvoudige manier van beleggen met een rendement dat bijna te mooi is om waar te zijn. Het eenvoudige aan deze beleggingsvorm is dat de belegger zijn inzet splitst in vier gelijke categorieën: Aandelen, Obligaties, Goud en Cash.

Omdat beleggingen van waarde veranderen, past de belegger jaarlijks de verhoudingen weer aan tot precies vier keer een kwart. Wie de afgelopen vijftien jaar in Nederland op deze wijze had belegd, had een gemiddeld nettorendement van 5 procent kunnen opstrijken. Bedenk hierbij dat deze vijftien jaar een zeer slechte periode vormen in beleggingsland.

In Amerika is de Permanente Portefeuille al langer populair. Wie rekent over de afgelopen veertig jaar, komt er op een rendement van gemiddeld 9,5 procent. Zelfs in Japan, waar het al twintig jaar economisch slecht gaat, blijkt de Permanente Portefeuille na berekening rendabel. De genoemde percentages komen uit een brochure van een alternatieve beleggingsexpert. Op internet zijn vergelijkbare percentages te vinden.

Wat is de filosofie achter deze alternatieve beleggingsvorm? Het idee is dat je de toekomst niet kan voorspellen. Of er sprake is van welvaart, recessie, inflatie of deflatie weten we pas achteraf. Afhankelijk van de genoemde scenario’s werkt een van de beleggingen vaak heel goed en compenseert deels de andere resultaten. Als aandelen heel hard dalen, doen obligaties of goud het vaak beter. Je bouwt dus een portefeuille op die rendement oplevert bij elk economisch klimaat. Verder is er sprake van weinig mutaties. De belegger hoeft maar eens per jaar te handelen, wat veel transactiekosten scheelt. Wie zijn portefeuille eenmaal heeft ingericht, kan lekker ontspannen.

Zoals al zei: ik ben voorzichtig positief, maar nog niet om. Iedere nieuwe ontwikkeling mag een kans krijgen, maar wat populair is, kan over een paar jaar weer verdwenen zijn, omdat we iets over het hoofd hebben gezien wat we nu nog niet weten. Ook heb ik mijn bedenkingen bij de strategie op basis van de achteruitkijkspiegel. Er worden weliswaar positieve berekeningen over veertig jaar gepresenteerd, maar er is nog geen veertig jaar daadwerkelijke ervaring met de belegging.

De permanente portefeuille is een interessante om in de gaten te houden, maar als iets bijna te mooi is om waar te zijn, is voorzichtigheid geboden.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De sleutel tot permanent rendement?

  1. Het klinkt heel logisch. Maar wat is nog logisch in deze totaal gemanipuleerde markt? Voor mijn gevoel moeten we in deze tijd helemaal terug naar de basis. Fysiek goud en zilver als buffer. Investeren in panden in grote steden met meerdere woonunits. Fysieke houdbare grondstoffen. Investeren in elkaar (crowd- of friendsfunding), veel meer onderling contant afrekenen en grote organisaties bij misstanden via collectiviteiten professioneel aanpakken. Kortom, het economische verkeer weer in eigen hand nemen en niet overlaten aan banken en politici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s