Lagere hypotheekrente? Probeer middelen eens!

Veel mensen met een hypotheek kijken de laatste tijd met jaloerse ogen naar de huidige ultra lage hypotheekrentes: ‘Kon ik ook maar profiteren van deze lage hypotheekrentes!’ Nu kan dat natuurlijk altijd door je hypotheek om te zetten. Oversluiten dus. Veel banken zien dit echter als contractbreuk en een hoge boete is het gevolg. Voor veel mensen is dit, logischerwijs, een forse belemmering om de hypotheek open te breken. Komt nog bij dat bij veel mensen de hypotheek inmiddels hoger is dan de waarde van de woning. Oversluiten is dan meestal onmogelijk.Vermögensnwachstum

Er gloort echter hoop aan de financiële horizon. En wel in de vorm van het middelen van rentes. Op deze manier kun je een hoge hypotheekrente verlagen. Middelen, denk je, wat is dat? Met een simpel rekenvoorbeeld is het snel duidelijk. Stel, je hebt een hypotheek tien jaar vastgezet tegen een rente van vijf procent. Na vijf jaar zakt de rente naar drie procent. Contractbreuk doen is geen optie, je hebt geen zin in een flinke boete. Als je de rente echter opnieuw voor tien jaar vastzet, en je middelt de rentepercentages (de oude van vijf en de huidige van drie), kom je op een rente van vier procent uit. Je hebt dan wel weer een hypotheek die tien jaar vast staat.

Voordelen
Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, vind je van niet? Rekenkundig zijn er echter geen nadelen. Als de rente nog verder zakt, zit je echter wel alsnog tien jaar vast aan een te hoge rente. Met de huidige lage rentepercentages is het echter aannemelijker dat de rente de komende jaren gaat stijgen. Er is dus veel voor middelen te zeggen.

Banken zien de voordelen van middelen steeds meer in. Allereerst neemt voor een bank het risico op wanbetaling af. De kans dat mensen hun hypotheek kunnen afbetalen, is immers groter. Daarnaast binden banken klanten langer aan zich. Zeker als de rente gaat stijgen, zullen de meeste klanten niet snel vertrekken.

Voor banken heeft middelen zijn nadelen. Bij verhuizen kan de klant meestal boetevrij weg. De bank heeft dan wel de hoge rente omgeruild voor een lagere rente. Ondanks dat zijn er meer voordelen dan nadelen. Steeds meer banken denken over de mogelijkheid van middelen na. Vroeger stond deze voorwaarde overigens sowieso in bijna elke hypotheek, maar de laatste tijd hebben veel banken deze mogelijkheid eruit geschreven.

Hoe?
Is middelen een optie voor jou? Dat zou maar zo kunnen. Het is verstandig om allereerst de voorwaarden van je hypotheek te lezen en te kijken of de bank je dit mogelijk al aanbiedt. Als dat niet het geval is, kun je altijd contact opnemen met de bank. Misschien bieden zij middelen inmiddels wel (weer) als optie aan.

Bij de huidige lage rentes is middelen de moeite van het proberen waard. Het kan je, naast torenhoge boetes wegens oversluiten, een leuk zakcentje aan rentekosten besparen.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s