Zelf beleggen in vastgoed

De laatste jaren hebben veel mensen uit noodzaak hun woning moeten verhuren. Ze zaten bijvoorbeeld met een nog niet verkochte woning en konden de dubbele lasten niet meer opbrengen. Maar hoe slim is het om vrijwillig een tweede woning te kopen en te verhuren?

Apartment BuildingsDe laatste tijd krijg ik bovenstaande vraag regelmatig. Mensen hebben geen vertrouwen meer in pensioenfondsen, de aandelenbeurs is erg onrustig en bij de bank krijg je nagenoeg geen rente. De stabiliteit van “stenen” klinkt dan al snel aantrekkelijk. Daarnaast is het zo dat vermogende mensen bijna altijd in het bezit zijn van vastgoed. De Nederlanders die de Quote500 halen, hebben hun rijkdom bijvoorbeeld vaak te danken aan vastgoed.

Eerst wat nadelen. De verhuurmarkt kent veel regels en valkuilen. Om tot een maximaal rendement te komen, moeten vastgoedeigenaars goed op de hoogte zijn van het regelgevend klimaat in Nederland. De Nederlandse woningmarkt is sterk gereguleerd en er zijn strikte regels over de huurprijs van een woning. Ga er niet vanuit dat kosten automatisch doorberekend kunnen worden in de huurprijs bijvoorbeeld. De rechten van een huurder zijn erg goed verankerd. Verder laten investeringen in onroerend goed zelden een winst op de korte termijn zien, mede vanwege de kosten koper.

De laatste jaren lieten zien dat de huizenprijzen kunnen dalen. Aandelenkoersen schommelen dagelijks. Dat geldt voor vastgoed niet, maar de waarde kan dus wel degelijk veranderen.  Bijkomend nadeel van vastgoed is een gebrek aan flexibiliteit. Een pand verkoopt je niet even snel en je ingelegde spaargeld staat dus min of meer geblokkeerd. Een huis kan ook leeg staan zonder dat er ook maar iets van waarde voor terugkeert, terwijl er wel onderhoudskosten zijn. Ook wanbetalende huurders zijn een risico. En tenslotte loopt een vastgoedinvesteerder die gebruik maakt van een hypotheek het risico op een rentestijging.

Uiteraard zijn er ook voordelen – vooral op de lange termijn. Ook al daalt de huizenprijs voor een periode, zolang de huurder blijft betalen en je de hypotheek kunt aflossen is er geen probleem. De huur mag jaarlijks omhoog met de inflatie. Mocht de huizenprijs weer aantrekken, dan is er ook rendement door de waardeverandering.

Cruciale vraag bij het investeren in vastgoed is de financiering. Die gaat tot ongeveer 70 procent van de waarde in verhuurde staat. De waarde in verhuurde staat is vrijwel altijd lager dan de waarde in onverhuurde staat. Hoe lager de huur, hoe minder de woning in de regel waard is. Vastgoedeigenaren in spé dienen er rekening mee houden dat ze ook eigen middelen moet inbrengen.

Een leegstaand appartement met een waarde van 120.000 euro kan in verhuurde staat mogelijk maar 96.000 euro waard zijn. Als de bank maar tot 67.000 euro financiert, moet er dus behoorlijk wat spaargeld bij. Het mooiste is om een woning te kopen in verhuurde staat. Vaak is die prijs lager waardoor er minder eigen geld bij hoeft.

Wie direct wil beleggen in vastgoed moet zich goed op de risico’s oriënteren. Beleggen in vastgoed kan een rendabele optie zijn, mits de belegger begrijpt wat hij doet.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Hypotheek, vastgoed, Vermogen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Zelf beleggen in vastgoed

  1. Pingback: Beleggen in vastgoed kan aardig lonen. Hier moet je op letten. – Woonverhuurbranche.nl

  2. Brutus850 zegt:

    Beste, interessant artikel. Hoe wordt de waarde precies bepaald als er een huurder in je mogelijke investeringsobject zit, die ook nog eens niet veel huur betaald? Zijn daar regels voor? Bepaald de bank dat? Zit nu zelf met deze situatie.

    • Verschilt per situatie en locatie. Hartje Amsterdam is dat anders dan hartje Groningen. Uiteindelijk bepaald de markt de waarde. In Rotterdam is dat nu rond 11 keer de jaarhuur. Bij lage huren kan dat wel oplopen, maar dat is afhankelijk van de locatie. Tegenwoordig kopen particulieren steeds vaker vastgoed en doordat ze rendementsberekeningen niet goed begrijpen betalen ze vaak een hogere prijs.

  3. Alexander zegt:

    Interessant artikel. Hoe kan ik een pand in verhuurde staat vinden? Alvast bedankt voor je reactie Andre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s