Het einde van de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur is aan het uitsterven en mogelijk verdwijnt hij helemaal. In elk geval zal zijn rol erg klein worden. Dat is goed nieuws voor de klant, want de kosten voor een hypotheek zullen dan in ieder geval fors dalen.

De afgelopen tien jaar is de financiële sector al radicaal veranderd; de komende 10 jaar zal dat mogelijk nog eens zo radicaal doorgaan. Wat is er aan de hand?

De overheid wil af van productverkoop en wil dat mensen advies krijgen. Om die reden is de afgelopen jaren door wetgeving de belangenverstrengeling tussen adviseurs en financiële instellingen fors aangepakt. Adviseurs mogen alleen nog maar een vergoeding krijgen van de klant en niet meer van een geldverstrekker. Maar na tientallen jaren van belangenverstrengeling is een cultuur en structuur niet zomaar verdwenen, ook niet met wetgeving.

De traditionele hypotheekadviseur krijgt nu zijn vergoeding weliswaar louter van de klant, maar haalt zijn bestaansrecht nog sterk uit het regelen van financiële producten. Een klant kan nu nog erg lastig zelf dit soort producten regelen en is sterk afhankelijk van de traditionele structuur waarbij een hypotheekadviseur een overeenkomst heeft met een bank.

Maar nu komt het goede nieuws. Door digitalisering en het koppelen van allerlei systemen wordt een hypotheektraject zeer simpel. Met een hip woord heet dat “Big Data”. Het afsluiten van een hypotheek gaat gepaard met het verzamelen van gegevens, het geven van advies en het uiteindelijke regelen van de hypotheek. Tegenwoordig staat er op de site van mijnoverheid.nl allerlei persoonlijke informatie. Wie met een wachtwoord inlogt, krijgt hier toegang toe. Veel van wat nodig is voor een goed advies valt hier al vandaan te halen. Binnen een paar seconden heeft de huizenkoper straks veel benodigde informatie voor een advies. Dat advies is nu nog doorgaans nog niet in een handomdraai samen te stellen. Maar beperkt de overheid de hypotheekrenteaftrek verder, dan wordt een hypotheek wel heel simpel.

Starters die nu voor het eerst een woning kopen hebben nu al met zeer eenvoudige regels te maken. Zo moeten zij tegenwoordig eigen geld hebben. De komende jaren zal die verplichte eigen bijdrage alleen maar toenemen. De trend is dat ouders hun kinderen helpen met giften. Ook krijgen ouders steeds meer financiële ervaring en adviseren zij tevens hun kinderen. Een deel van de adviesrol zal zo dus verschuiven. Een deel van het hypotheekadvies kan computergestuurd worden. Tegenwoordige vinden we het heel normaal dat een computer een vliegtuig kan laten opstijgen of laten landen, maar zodra het over een hypotheek gaat zou dat volgens veel hypotheekadviseurs onmogelijk zijn. Ik denk echter dat dat prima mogelijk is.

Tenslotte nog het regelen van de hypotheek. Banken bezinnen zich nu al op het feit of een werkgeversverklaring, een loonstrook of een taxatie nog wel nodig is. Via mijnoverheid.nl kan de bank na toestemming van de klant vrijwel alle benodigde gegevens zelf opvragen. Ook kan de bank via “Big Data” al een goede indruk krijgen van de waarde van de woning.

Technisch is nu al veel mogelijk, maar de markt zit nog te veel vast in een traditionele structuur. Maar door “Big Data” zal veel van het administratieve werk straks niet meer nodig zijn. Het aantal hypotheekadviseurs en de bedragen op hun facturen kunnen zo fors omlaag.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het einde van de hypotheekadviseur

  1. Mickey zegt:

    Andre, ik snap je verhaal niet en waar je naar toe wilt met dit betoog. Je bent altijd helder in je punten maar nu is er geen conclusie die je wel doet vermoeden in de kop.

    • Ik krijg al wel reacties van adviseurs die het wel volgen. Goed om te weten dat het voor een buitenstaander niet goed duidelijk is. Er zijn heel veel ontwikkelingen (die bij veel branches onder de noemer Big Data vallen) die de komende jaren enorm effect op de branche gaan hebben. Alle ingrediënten zijn er al, maar de toepassing is nog in ontwikkeling. ING heeft bijvoorbeeld vorige week besloten dat je buiten NHG niet meer hoeft te taxeren. Een andere taxateur was al bang voor deze ontwikkeling en had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Op diverse andere vlakken zijn er vergelijkbare ontwikkelingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s