Deflatie is niet leuk

De prijzen in de eurozone dalen al een tijd. Mooi toch? Lagere prijzen, dat betekent: steeds meer kopen voor hetzelfde geld. Je geld wordt steeds meer waard. Steeds goedkoper, dat is steeds beter. Niemand wil te veel betalen. Toch?

Het proces van voortdurende prijsdalingen heet deflatie. Deflatie is precies het omgekeerde van inflatie. Bij inflatie wordt alles steeds duurder. Je geld wordt dus steeds minder waard. Mijn opa en oma konden bijvoorbeeld vroeger een huis kopen voor 20.000 gulden. Daar heb je tegenwoordig niet eens een parkeerplaats voor in hartje Rotterdam. Alles wordt duurder – wat prettig is voor je schulden, want die worden zo steeds minder waard.

En dat is nu precies het probleem bij deflatie. Als alles goedkoper wordt, maar de schulden juist niet krimpen, dan komen mensen of bedrijven met schulden in steeds grotere problemen. Mensen stellen investeringen uit. Lagere prijzen lijken een gunstig effect te hebben op de economie, maar deflatie kan zeer schadelijk zijn. Consumenten zullen hun bestedingen uitstellen: over een jaar kunnen zij immers meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. De economie raakt door deflatie verlamd. Een economie kan zelfs totaal instorten, zoals met de grote depressie in 1929 is gebeurd. Aandelen gaan naar laagterecords en faillissementen nemen fors toe. Mensen nemen hun toevlucht tot het waardevaste goud en er zijn valutacrisissen. Ook gaat deflatie gepaard met een toenemende werkeloosheid.

Klinkt dit allemaal niet té pessimistisch? De financiële crisis in Europa is op zijn einde en straks volgt toch weer economische groei? Ik denk het niet. Deflatie is een serieuze bedreiging. De laatste maanden neemt de berichtenstroom rond dit onderwerp toe. Anderhalf jaar geleden al heb ik in mijn privésituatie al maatregelen genomen in reactie op een mogelijke deflatie: ik heb onze hypotheekrente van vast variabel gemaakt. Deflatie zorgt namelijk voor langdurig lage rentes.

Waarom begint de kans op deflatie zeer serieus te worden? De laatste jaren dachten veel mensen dat er juist veel inflatie zou komen. De digitale geldpers draaide namelijk op volle toeren, dus dat moest wel resulteren in inflatie. Wat minder in het nieuws kwam was dat er ook geld verdwijnt. Nederlandse banken moeten namelijk steeds hogere buffers aanhouden en kunnen dus minder uitlenen. En als er meer geld verdwijnt dan erbij komt, dan neemt de totale geldhoeveelheid af.

De laatste maanden is de inflatie in de eurozone extreem laag, met 0,7 procent ver onder de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Als de groei iets aantrekt scheren we mogelijk net langs een periode van deflatie.

Wees scherp op de huidige ontwikkelingen. Voor wie veel schulden heeft, is deflatie dramatisch. Er zijn op dit nogal wat mensen met schulden, veel gezinnen ook, dus de dalende prijzen komen op het slechtst mogelijke moment. De schuldenberg blijft op deze manier intact en is bijna niet terug te betalen. Overal daalt de inflatie en dat geeft aan hoe sterk deze krachten wel niet zijn. Elke keer als er in het verleden te veel schulden waren, dan barstte de bom. Op een gegeven moment zijn de rentebetalingen niet meer op te brengen en is het afgelopen.

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Schulden, Vermogen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s