De koninklijke weg naar rijkdom!

Op een dag werd aan Einstein gevraagd wat hij als het achtste wereldwonder zag. “De samengestelde interest”, antwoordde de geniale natuurkundige. Inderdaad, zeg ik met Einstein. Samengestelde rente is een wereldwonder. Door samengestelde interest kun je steeds dieper in de schulden komen, maar ook spectaculair vermogen opbouwen.

Samengestelde interest, wat is dat precies? Het verschijnsel wordt ook wel het rente-op-rente effect genoemd en is vergelijkbaar met het sneeuwbaleffect. Het kan ons vermogen gigantisch doen toenemen, of in rook laten opgaan. Doordat over de rente op een bepaald vermogen óók weer rente ontvangen wordt, groeit dat vermogen niet lineair, maar exponentieel. Datzelfde geldt omgekeerd als er rente betaald moet worden. De kracht van de herhaling is enorm sterk. Wie dit principe begrijpt, gaat totaal anders naar zijn financiën kijken.

De financiële sector is veel bezig met rente. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen spaargeld en proberen daarmee zo veel mogelijk winst te behalen. Ook wanneer er belegd wordt in een beleggingsfonds wordt er geld afgeroomd.
Belangrijk om te bedenken is dat beleggen kosten met zich mee brengt. Die kunnen laag lijken, maar hebben op termijn toch veel invloed op de aanwas van het vermogen. Stel, de investering in een actief beleggingsfonds kost 2 procent van het belegde kapitaal per jaar. Het jaarrendement zakt daardoor van bijvoorbeeld 8 naar 6 procent. Dit lijkt weinig, maar heeft op termijn enorme gevolgen voor de aangroei. Wie 100.000 euro in dat fonds stort, bezit na een jaar niet 108.000 maar 106.000 euro, twee mille minder. Na een decennium is het bezit geen 215.000 maar 179.085 euro: 35.915 euro minder.

Wie wil beleggen met lage kosten, kan beter kiezen voor een zogeheten indexvolgend fonds. Zo’n fonds heeft minimale kosten, bijvoorbeeld 0,5 procent, waardoor het langer-termijn-effect minder desastreus is. Uit onderzoek blijkt dat dergelijke ‘saaie’, volgende fondsen op de lange termijn veel hogere rendementen behalen.

Schulden laten de negatieve kant van het rente-op-rente-effect voelen. Als bijvoorbeeld een hypotheek van twee ton in 30 jaar annuïtair wordt afgelost tegen een rente van 4 procent, dan zuigt de bank 72 procent van het kapitaal op. Wie niet aflost, moet zelfs 20 procent extra betalen. Hoe sneller er afgelost wordt, hoe minder vermogen de bank kan opzuigen.

Hoe kunt u zelf profiteren van het achtste wereldwonder? Stop allereerst met het verliezen van geld. De meeste mensen verliezen geld aan onfortuinlijke investeringen, gokken, foute zakelijke deals, hebzucht en slechte timing. Zet structureel geld apart. Wie op 20-jarige leeftijd begint met maandelijks 500 euro opzij te zetten in een beleggingsfonds met lage kosten tegen een langjarig gemiddelde van 5 procent en daarmee doorgaat tot zijn pensioenleeftijd heeft dan 1,1 miljoen euro vermogen opgebouwd. Wie kiest voor meer zekerheid met een gemiddelde rente van 3 procent, bouwt nog steeds 6 ton op. Het lijkt bijna onwerkelijk, maar de kracht zit hem dus in het rente-op-rente effect.

Samengestelde interest wordt ook wel eens de koninklijke weg naar rijkdom genoemd. Het is een zekere weg en iedereen kan er aan meedoen. Niet iedereen heeft een groot vermogen nodig, omdat de meeste mensen pensioen opbouwen, maar velen hebben een pensioentekort of bouwen als ondernemer helemaal niets op.

Er zijn twee valkuilen: het is saai én er moet gespaard worden.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
Stel uw vraag: andre@woonvisie.nl
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen, Planning, Vermogen. Bookmark de permalink .

Een reactie op De koninklijke weg naar rijkdom!

  1. Mickey zegt:

    Had ik je maar 20 jaar geleden leren kennen en toen al naar je geluisterd……… 🙂 Mick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s