Niet goed? Geld terug!

Stel, uw koffiezetapparaat heeft het begeven en u besluit een nieuwe te kopen. Trots komt u met een gloednieuw model thuis. Maar, hoe mooi het apparaat ook is, hij blijkt het niet te doen. U snelt terug naar de winkel en ruilt hem in.

Wat als dat koffiezetapparaat nu een hypotheek was geweest? En die hypotheek na inschrijving bij de notaris niet doet wat u werd beloofd? Wat zou het mooi zijn als u hem bij de bank zou kunnen inruilen voor een hypotheek die de beloftes wel nakomt. Helaas werkt de praktijk anders. Maar wat is er eigenlijk wél mogelijk als u ontevreden bent over uw hypotheek en schade lijdt? Kunt u iets vergoed krijgen en kan er onafhankelijk bekeken worden of uw klacht terecht is?

Wellicht denkt u als eerste aan het inschakelen van een advocaat, maar de kosten van een paar uur advocaatadvies zijn waarschijnlijk hoger dan de kosten die u gemaakt hebt. Gelukkig heeft de financiële wereld sinds een paar jaar een onafhankelijk klachteninstituut. De laatste jaren wordt dit Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) steeds beter gevonden door consumenten. Het Kifid is toegankelijk voor iedere portemonnee. U kunt namelijk voor 50 euro al een klacht laten behandelen door professionele juristen.

Helaas is het niet mogelijk rechtstreeks een klacht naar het Kifid te sturen. Allereerst moet u hem voorleggen aan uw hypotheekadviseur. De kans is groot dat u er onderling al uitkomt. Lukt dat niet, dan kunt u zich wenden tot Kifid. Er moet overigens duidelijk sprake zijn van financiële schade – het Kifid is niet bedoeld voor het louter uiten van onvrede. Het klachteninstituut bekijkt de klacht en formuleert vervolgens een uitspraak.

Laat ik ter verduidelijking een recente uitspraak van 11 december 2013 als voorbeeld nemen. Een consument heeft een hypothecaire geldlening bij de bank afgesloten tegen een variabele rente. Deze consument concludeert na een tijdje dat niet te bepalen is hoe die variabele rente wordt vastgesteld. Het Kifid stelt vast dat er in de overeenkomst geen index als referentie is opgenomen. De overeenkomst is onvoldoende duidelijk over een eventuele bevoegdheid van de bank de rente naar eigen inzicht, los van marktontwikkelingen, vast te stellen.

Het klachteninstituut bepaalt dat de bank met terugwerkende kracht het driemaandelijkse Euribortarief als referentie dient te hanteren. Het Euribortarief is het rentetarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken. Op deze manier krijgt de consument het bedrag dat te veel in rekening is gebracht, terug.

Is een financiële instelling of consument verplicht om zich aan een uitspraak te houden? De Geschillencommissie van het Kifid doet doorgaans een zogeheten bindende uitspraak voor beide partijen. De financiële dienstverlener is dus verplicht de beslissing van de Geschillencommissie uit te voeren.
De meeste financiële dienstverleners hebben verklaard uitspraken van het Kifid te aanvaarden. De Geschillencommissie behandelt een klacht in zo’n geval alleen als óók de consument verklaart de uitspraak te aanvaarden.
Een aantal financiële dienstverleners heeft vooraf niet aangegeven dat zij de uitspraak van de Geschillencommissie als bindend aanvaardt. In dat geval staat na de een uitspraak de weg naar de rechter voor beide partijen nog open. Doet de Geschillencommissie in zo’n geval een uitspraak in het voordeel van de consument, dan staat die wel sterker mocht hij naar de rechter gaan.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
Stel uw vraag: andre@woonvisie.nl
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s