Slim besparen met een energielening

Vanaf 21 januari 2014 is het voor huiseigenaren mogelijk om een zogeheten Energiebespaarlening af te sluiten. Hiermee kunnen zij slim investeren in energiebesparende maatregelen. Slim, omdat de Energiebespaarlening een lage rente biedt, de lening op ieder gewenst moment boetevrij afgelost kan worden en in bepaalde gevallen ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten omdat de energierekening lager uitpakt en de woning een beter energielabel krijgt en dus in waarde stijgt.

Begin maart bezocht minister Blok samen met vertegenwoordigers van de Rabobank, ASN Bank, het Nationaal Energiebespaarfonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de eerste gebruikers van deze lening. Inmiddels zijn er rond de 200 Energiebespaarleningen aangevraagd, waarvan er al tientallen zijn toegekend.

Het Nationaal Energiebespaarfonds is ontstaan uit het Woonakkoord. Begin 2013 kwamen SGP, PvdA, D66, Christenunie en VVD overeen dat een zichzelf instandhoudend fonds moest worden opgericht voor energiebesparende maatregelen in woningen. In totaal stelt dit revolverende fonds 300 miljoen euro beschikbaar, waarvan 75 miljoen afkomstig is van het Rijk. Het fonds moet indirect ook de bouwsector en de installatiebranche stimuleren. Bijkomende stimulans is daarbij het lage BTW-tarief voor de bouw, dat sowieso nog heel 2014 geldt.

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een lening? U dient eigenaar en bewoner te zijn van een bestaande woning, appartement of woonboot. Het bedrag wat u kunt lenen mag tussen de 2500 en 25.000 euro liggen. Voor een Energiebespaarlening hoeft u niet naar de notaris: ze wordt onderhands verstrekt. U betaalt wel 2 procent afsluitkosten. Voor kleine bedragen is de looptijd zeven jaar, met een vaste rente van 3,4 procent, voor grote bedragen tien jaar, met een rentepercentage van 3,8 procent. De lening moet annuïtair worden afgelost. Deze aflosvorm geeft gelijkmatige maandlasten. De lening wordt volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie getoetst, maar dan zonder taxatierapport. U ontvangt het geleende bedrag in een bouwkrediet en u dient de werkzaamheden –zoals het plaatsen van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatie, het installeren van een hoogrendementsketel en het aanbrengen van hoogrendementsbeglazing- door een installateur of een aannemer te laten uitvoeren. Op http://www.ikinvesteerslim.nl staat een volledige lijst van mogelijke aanpassingen.

Heffen de kosten van zo’n lening en de besparing op mijn energielasten elkaar wel op, zult u zich wellicht afvragen. Dat is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de soort maatregelen die u gaat treffen. Doordat de rente van de lening laag is, zullen uw woonlasten op korte termijn waarschijnlijk niet stijgen. En na het aflossen van de lening zullen de woonlasten structureel dalen.

De SVn neemt een huishouden van een echtpaar met twee kinderen tot voorbeeld. De hypotheek bedraagt 175.000 euro, het energieverbruik is 3404 euro per jaar. In energiebesparende maatregelen investeren zij 7350 euro. Maandelijks kost de lening hen de komende 10 jaar 74,77 euro. De gemiddelde energiebesparing na het realiseren van de besparingen -spouwmuurisolatie, HR++ glas, HR-combiketel- is 84 euro per maand. De terugverdientijd op basis van de bruto lasten is circa negen jaar.

Uiteraard blijft het zo dat lenen geld kost, maar dit initiatief is zeker de aandacht waard.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
Stel uw vraag: andre@woonvisie.nl
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Hypotheek, woning en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s