Sterk wisselend inkomen? Middelen!

Heeft u een sterk wisselend inkomen? Dan betaalt u waarschijnlijk teveel belasting.
Er zijn veel situaties te bedenken waarin een inkomen fors kan fluctueren. Starten of stoppen met werken, minder gaan werken, onbetaald verlof opnemen, gaan werken als freelancer of ondernemer of een ontslagvergoeding ontvangen waarover fors belasting betaald moet worden. Zeker nu, in crisistijd, kom ik regelmatig mensen tegen bij wie forse inkomensverschillen zijn ontstaan. Een eerste tactiek om belasting te besparen is het inkomen over meerdere jaren te middelen, te spreiden.

Wie middelt, berekent zijn gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten hele kalenderjaren. Vervolgens volgt de berekening hoeveel belasting per jaar dat oplevert. Meestal is de optelsom lager dan het eerder betaalde bedrag aan belasting. Doordat er een drempel is van 545 euro is middelen alleen zinvol bij echt sterk wisselende inkomens.

Een verzoek om middeling moet worden ingediend bij de fiscus, binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren onherroepelijk vaststaan. De berekening van de middelingsteruggaaf stuurt u mee met uw schriftelijke verzoek om middeling. Heeft u in een jaar een negatief inkomen door bijvoorbeeld uw hypotheekrenteaftrek, dan stelt de fiscus dat jaar op 0 euro. Als u in het buitenland inkomen verdiend heeft, kunt u mogelijk geen gebruik maken van middeling. U moet namelijk 90 procent van uw inkomen in Nederland hebben verdiend.

Zijn er bijzondere situaties, omdat u bijvoorbeeld voor het eerst AOW krijgt, dan moet u een correctie uitvoeren in de berekening. Na de maand waarin u de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaalt u geen AOW-premie meer U betaalt dus minder belasting. Hierdoor klopt de berekening van de middelingsteruggaaf niet meer en rolt er een te laag bedrag uit.
Als voorbeeld nemen we de fictieve persoon Cors (42) die in december 2014 wordt ontslagen. Zijn inkomen was op het moment van ontslag 77.000 euro per jaar. De ontslagvergoeding bedraagt 60.000 euro. De te betalen belasting in het jaar van ontslag is 63.373 euro. Dit is de belasting over zowel zijn loon als zijn ontslagvergoeding. Gelukkig vindt Cors op 1 januari 2017 weer een baan met een inkomen gelijk aan zijn huidige inkomen. In 2015 en 2016 ontvangt Cors een werkeloosheidsuitkering van 36.400 euro en betaalt hij 14.157 euro aan belasting. Het belastingvoordeel dat Cors had behaald bij gebruik van de middelingsregeling is 3440 euro.

Laat wie kiest voor de middelingsregeling wel de goede berekening maken, want als later blijkt dat er een fout is gemaakt, dan volgt een navorderingsaanslag.
Als u over meerder periodes wilt middelen, zorg er dan voor dat de driejarige tijdvakken elkaar niet overlappen. Heeft u bijvoorbeeld 2010,2011 en 2012 gemiddeld, dan mag het eerstvolgende tijdvak 2013,2014 en 2015 zijn.
Denk goed na over welke periode je middelt en bedenk welke periode u het meest oplevert. Stel, u neemt een periode onbetaald verlof op en verwacht daarna weer meer te gaan verdienen, dan is het effect van middelen groter met het nieuwe inkomen. Ga eerst zelf aan de slag om een schatting te maken of er een voordeel is voor u een eventuele adviseur inschakelt. Op de website van de belastingdienst staat veel relevante informatie over het middelen.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
Stel uw vraag: andre@woonvisie.nl
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s