Hoe word ik miljonair?

Geld is niet belangrijk, zo is misschien wel je eerste gedachte bij het lezen van de kop boven dit stuk. Wat heb ik eraan om miljonair te worden? Geld interesseert me niet. Toch lijkt het er paradoxaal genoeg op dat degenen die minder te besteden hebben juist meer bezig zijn met geld dan de rijken. Wie krap bij kas zit, moet bij iedere uitgave nadenken over zijn geldbesteding. In mijn werk kom ik zeer rijke mensen tegen, maar helaas ook zeer arme. Deze twee groepen mensen vertonen vaak tegenovergesteld gedrag in hun omgang met geld.

Heb je je weleens afgevraagd hoe het kan dat in sommige families armoede relatief veel voorkomt? En in andere families juist veel rijkdom of ondernemerschap? Waarom zijn veel loterijwinnaars na tien jaar armer dan ze waren vóór ze de prijs wonnen? En waarom zijn miljonairs die failliet raken na tien jaar vaak weer miljonair? Dit komt doordat gedragspatronen worden overgedragen op de volgende generatie.

Nu is het zeker niet mijn bedoeling om in dit artikel de hebzucht aan te wakkeren. Wat ik wil is mensen zich laten afvragen of zij wel gezond gedrag vertonen met betrekking tot geld. Wie een hekel aan geld heeft, maar wel genoodzaakt is om er bij iedere uitgave over na te denken, heeft er baat bij wat ruimer bij kas te zitten en wat ontspannener met geld om te kunnen gaan. Dat lukt, wanneer hij inzicht krijgt in zijn gedrag en ontdekt dat hij bepaalde gewoonten van huis uit heeft meegekregen. Pas als je inzicht hebt in je gedrag, kun je het veranderen.

Je kunt beter bezittingen vergaren, dan schulden. Iedere euro die je leent, betaal je later, afhankelijk van de termijn en fiscaliteit, een half tot twee keer terug. De kunst van het uitstellen verkiezen boven directe behoeftebevrediging is daarnaast al een enorme winst. Gaan voor snelle winsten en hoge rendementen werken vaak tegenovergesteld. Investeren wordt een vorm van gokken; malafide bedrijven helpen je op een legale manier van je geld af.

Hard werken betekent niet automatisch meer geld, maar luiheid levert sowieso weinig inkomsten op. Wie structureel onder zijn stand leeft, kan sparen, structureel boven je stand leven is maar beperkt houdbaar. En op stand leven lijkt leuk, maar bij tegenslag is er geen buffer. Wie uitsluitend voor het genot en de overdaad gaat, houdt er een dure hobby op na.
Geldgebrek kan ook weer tot verkeerde keuzes leiden. Ik merk dat mensen die krap bij kas zitten, geld vaak als dé oplossing zien voor hun problemen. Helaas is het bijna altijd zo dat de problemen blijven, ook al gaan die mensen meer verdienen. Hun gedrag zien ze niet als een probleem, hun gebrek aan geld wél.

Het is belangrijk de juiste mensen om advies te vragen. Rijke mensen kunnen een dure adviseur inschakelen, maar dat is voor veel mensen niet mogelijk. Toch zijn er altijd mensen om je heen, die je van goed advies kunnen voorzien. Ouderen, vrienden, werk, familieleden. Vraag geen advies aan iemand die met hetzelfde probleem kampt, maar juist aan iemand die het achter de rug heeft.

Uiteraard zijn er ook mensen tegen die prima met hun geld omgaan, maar door omstandigheden toch zeer krap bij kas zitten. Desondanks speelt gedrag in het gros van de gevallen een grote rol. Durf eens eerlijk naar je gedrag te kijken in je omgang met geld.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning, Vermogen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s