De ondernemer en zijn pensioen

Bijna de helft van de ondernemers bouwt te weinig pensioen op. Veel ondernemers hebben de afgelopen vier jaar veel minder gespaard dan voorheen, of zelfs pensioengeld in hun bedrijf gestoken. Terwijl kortingen van enkele procenten op pensioenen van werknemers het nieuws beheersen, lijken ondernemers er ondertussen nog veel slechter voor te staan wat betreft hun oude dag. De crisis slaat gaten in de pensioenen van ondernemers. Wat zijn eigenlijk hun mogelijkheden?

Allereerst verschillen zij nogal per type ondernemer. In de volksmond is iedereen die een eigen bedrijf heeft ondernemer. Maar volgens de wetgeving ben je óf Ondernemer óf Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Deze DGA heeft aandelen in bijvoorbeeld een Besloten Vennootschap(BV). Een Ondernemer is bijvoorbeeld een ZZP-er of een Vennootschap onder Firma(VOF).

Om pensioen op te bouwen kan de DGA ervoor kiezen zijn pensioen te verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Ook kan hij een apart pensioenvehikel –zoals een BV of een stichting- oprichten om daarin pensioen op te bouwen. Op die manier “speelt” hij zelf de verzekeraar. Een andere mogelijkheid is om pensioen op te bouwen binnen het eigenlijke bedrijf. Deze laatste optie heeft als voordeel dat hij zelf beschikking blijft houden over zijn geld en het bijvoorbeeld ook kan investeren in het bedrijf. Dit is tevens ook een risico, want als zijn bedrijf failliet gaat, is zijn pensioengeld ook weg. Door dit geld in een zelf opgericht pensioenvehikel te storten of bij een verzekeraar onder te brengen is dit geld beter beschermd.

Een ZZP-er heeft iets minder mogelijkheden tot pensioenopbouw. Gelukkig heeft het kabinet in zijn recent gesloten herfstakkoord afgesproken dat er een vrijwillig pensioenfonds komt voor ZZP-ers. Dit pensioenfonds gaat in 2015 van start. De ZZP-er kan bij arbeidsongeschiktheid geld opnemen en flexibel inleggen. Ook bij een beroep op de bijstand wordt het geld niet meegeteld bij het bepalen van een uitkering. Daarnaast heeft een ZZP-er natuurlijk de mogelijkheid om op zijn balans een reservering te maken. Deze fiscale reservering heet een oudedagsreserve. Het geld voor deze reserve moet ook daadwerkelijk gereserveerd worden. Helaas gebeurt dat niet altijd en wordt er alleen op papier een reserve opgebouwd. Bij het stopzetten van het bedrijf moet hier wel belasting over betaald worden.

Als laatste heeft zowel de ondernemer als de DGA de mogelijkheid om privégeld voor de oudedag op te bouwen. Dit kan door middel van een lijfrente in de vorm van een verzekering of een spaar- of beleggingsrekening. Een lijfrente is een product gekoppeld aan je ”lijf”. Binnen fiscale kaders bouw je vermogen op. Dit vermogen kan later tot een uitkering komen in de vorm van structurele lijfrente-uitkeringen. Het voordeel is dat de bedragen binnen bepaalde fiscale kaders voor de opbouw aftrekbaar zijn. De uitkeringen zijn dan weliswaar belast, maar vaak tegen een lager tarief. Een andere manier is eenvoudig te sparen. Er zijn dan geen fiscale voordelen en je moet zelfs belasting betalen over je opgebouwde vermogen. Ook bij een faillissement ben je je pensioen kwijt. Ook dien je erg sterk in je schoenen te staan om dit geld apart te houden voor de oude dag.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden als je een eigen bedrijf hebt. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de voorkeur verschillen om vermogen op te bouwen voor de oude dag.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in ondernemerschap, Pensioen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s