Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd

In het belastingplan voor volgend jaar heeft het kabinet verschillende maatregelen genomen die huiseigenaren treffen. Eén daarvan is de tijdelijk extra verhoogde schenkvrijstelling. Deze regeling maakt het mogelijk om maximaal 100.000 euro aan schenkingen te doen voor de aankoop van een woning, voor verbetering of onderhoud, of voor aflossing van de hypotheek. De vrijstelling geld van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2014. Staatssecretaris van Financiën Weekers heeft de maatregel voorlopig goedgekeurd.

De vrijstelling is enorm verruimd en wordt daarom al gekscherend een jubelvrijstelling genoemd. Wat zijn de spelregels en zijn er alleen maar voordelen?

Het lijkt er sterk op dat de regeling ruimte biedt voor schenkingen die veel groter zijn dan een ton. Er geldt geen leeftijdsbeperking voor de ontvanger, noch een beperking van verwantschap. Er mag geld ontvangen worden van ouders, grootouders, ooms, tantes en zelfs van iemand die helemaal geen familie is. Rijke ouders kunnen schenkingen doen aan hun eigen kinderen en aan de kinderen van andere rijke ouders. Als die omgekeerd hetzelfde doen, kunnen zij dus grotere bedragen dan 100.000 euro schenken. Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de wetgever deze maas zal proberen te voorkomen.

En reden waarom zo’n schenking een goed idee kan zijn, is het feit dat ouders minder vermogen hebben na de schenking. Dat kan van belang zijn als zij worden opgenomen in een verzorgingshuis of verpleegkliniek en een eigen bijdrage moeten betalen. Die eigen bijdrage wordt onder meer bepaald aan de hand van hun vermogen. Na belastingvrije schenking van 100.000 euro hoeven ze dat bedrag in ieder geval niet meer ‘op te eten’.

Er zijn ook nadelen. Een grote gift voor de eigen woning levert weliswaar een besparing op de schenkbelasting op, maar zorgt voor een korting op de hypotheekrenteaftrek. En die aftrek is op termijn groter dan het eenmalig besparen van schenkbelasting. Stel, ouders schenken hun kind 100.000 euro. Normaal zou bij een schenking van zo’n bedrag 10.000 euro belasting betaald moeten worden. Als ouders nu datzelfde bedrag lenen aan hun kind tegen een rentepercentage van 6 procent en dit weer terugschenken, dan heeft dat kind 30 jaar lang een extra aftrekpost . Deze loopt van 6000 euro per jaar terug naar nihil. Afhankelijk van het belastingtarief kan dit na drie tot vijf jaar al meer fiscaal voordeel opleveren, dan het eenmalige schenkingsvoordeel.

Het kan ook gebeuren dat de ontvanger in financiële problemen komt. Als hij zijn baan verliest en uiteindelijk in de bijstand komt, zal de gemeente normaalgesproken een uitkering verstrekken. Dat doet de gemeente echter pas, nadat je eerst je eigen vermogen hebt ‘opgegeten’. Om te voorkomen dat de schenking naar de gemeente toe gaat, kan de schenker de schenking via de notaris herroepelijk maken – alsof ze niet had plaatsgevonden.

Afspraken over een schenking dienen te worden vastgelegd in een overeenkomst. Die kunnen schenker en ontvanger zelf maken of laten vastleggen bij de notaris. Een notariële overeenkomst kan slim zijn wanneer je schenkingen wilt kunnen herroepen, of als je bijvoorbeeld niet wilt dat de schoonfamilie meedeelt in de schenking.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Belasting, Vermogen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd

  1. Victor zegt:

    Interessante ontwikkeling. Tot welke mate denk jij dat de gewone Nederlander hier gebruik van gaat maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s