Verstandig beleggen

De afgelopen tien jaar was beleggen niet zo rendabel vanwege het gure economische klimaat. Veel mensen hadden hun geld veilig gestald op een spaarrekening. Maar inmiddels neemt de belangstelling voor beleggen weer toe.

We verkeren momenteel in een situatie dat banken lage spaarrentes bieden. Bovendien: hoewel je met een spaarrekening weinig risico’s loopt doordat die gelden doorgaans tot 100.000 zijn gegarandeerd, weten we sinds het debacle met het IJslandse Icesave dat zelfs sparen riskant kan zijn. Daar komt bij dat er op de beurs de laatste jaren weer goede rendementen worden behaald. Al met al is het dus niet verwonderlijk dat de interesse voor beleggen groeit

Mensen kunnen hun geld op diverse manieren investeren. Je kunt het stoppen in aandelen, valuta, goud, wijn, grond, vastgoed, kunst en zelfs in levensverzekeringen. Wie belegt, moet niet alleen naar het verwachte rendement kijken, maar ook naar de ethische kant van de zaak en zich afvragen of er sprake is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want wie wil er nu direct of indirect beleggen in kinderarbeid, clusterbommen of andere gevoelige zaken?

Hebzucht en angst

Heeft u een investering gevonden die bij u past, dan moet u goed opletten, want er zijn veel valkuilen. De grootste valkuil bent u overigens zelf. Vaak raadpleegt een belegger de raadgevers ”hebzucht” en ”angst”. Dit zijn zeer slechte en uiteindelijk ook zeer kostbare adviseurs.

Door u aan simpele vuistregels te houden, kunt u uzelf al veel financieel leed besparen. Een eerste regel is: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het doorgaans ook niet waar. Leg glossy folders waarin gouden bergen worden beloofd bijvoorbeeld direct bij het oud papier. Ook de belofte ”hoog rendement” met ”garantie” is zelden waar. Als iemand je vertelt dat een fles wijn nu 4 euro waard is en over tien jaar 580 euro, dan is het goed om uit te zoeken of dit ook echt kan. Daarbij komt: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Lange termijn

Beleggen is langetermijndenken. Het is niet gebruikelijk om voor een of twee jaar te gaan beleggen. Denk in termen van vijf jaar. Wie bijvoorbeeld over twee jaar een nieuwe keuken wil, kan beter gaan sparen in plaats van beleggen. Voor beleggen is tijd nodig. Wie mikt op snelle winsten, houdt zich al snel bezig met gokken.

Ook moeten documenten zoals prospectus, financiële bijsluiter en jaarcijfers gemakkelijk te verkrijgen zijn. Als u veel moeite moet doen om deze gegevens te krijgen of ze worden niet ongevraagd aangeboden, dan moet u scherp zijn. Het zorgvuldig bestuderen van deze informatie is van essentieel belang. Beleg alleen als u volledig begrijpt wat er met uw geld gebeurt, ken de risico’s en de kosten. Bij twijfel of onduidelijkheid: stap niet in!

Sommige beleggers beschouwen een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een door de AFM goedgekeurd prospectus als een kwaliteitsstempel. Maar het is onterecht te denken dat een belegging met fiat van de AFM veilig is. De AFM mag het prospectus alleen controleren op volledigheid, begrijpelijkheid en consistentie en oordeelt niet over de kwaliteit van het beleggingsproduct zelf.

Beleggen biedt kansen, maar wees voorzichtig, ga niet over één nacht ijs en lees u goed in!

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Beleggen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s