Hoe je een faillissement voorkomt

Het jaar 2012 was slecht voor het bedrijfsleven. Het aantal faillissementen overschreed ruimschoots de grens van 10.000, zo meldde de Kamer van Koophandel onlangs. Voor 2013 zijn de vooruitzichten niet beter. De BV Nederland lijdt elk jaar miljarden schade doordat bedrijven failliet gaan.

Een faillissement is soms onvermijdelijk, maar vaak ook te voorkomen. Een interessant verschijnsel is bijvoorbeeld dat ondernemers vaak andere redenen van een dreigend failliet opvoeren dan de redenen die de buitenwereld aandraagt. De hoofdredenen van een dreigend faillissement volgens ondernemers zijn: ongunstig ondernemersklimaat, economische crisis, wanbetaling, faillissementen van klanten of fraude. De buitenwereld draagt daarentegen als oorzaken aan: wanbeheer, onvoldoende vakbekwaamheid, onvoldoende kapitaal of een onrealistisch bedrijfsplan.

De werkelijkheid is dat een dreigend faillissement een combinatie is van interne en externe factoren. Een ondernemer moet erkennen dat de oorzaak van een faillissement niet alleen ligt in factoren van buiten, maar dat er binnen zijn bedrijf ook nog veel te verbeteren valt.

Nu is het lastig een verslechtering van uw bedrijf tijdig op te merken. De situatie is vergelijkbaar met die van de kikker in de pan met koud water. Verwarm deze tot het kookpunt en de kikker zal een zekere dood sterven omdat de geleidelijk stijgende temperatuur het dier niet tot actie aanzet. Een kikker die daarentegen in een pan met heet water wordt gezet, springt er direct uit. Als ondernemer moet u desondanks weten of het goed gaat met uw bedrijf of dat er iets niet helemaal in orde is. Is dit laatste het geval, aarzel dan niet en kom in actie.

Er zijn een aantal hulpmiddelen om de vinger goed aan de pols te kunnen houden. Voer allereerst een overzichtelijke administratie. Dit is van cruciaal belang om de onderneming te kunnen leiden en sturen. Leg het ondernemingsplan onder een vergrootglas. Zijn er veranderde marktomstandigheden? Zorg voor goed debiteurenbeheer en voorkom onbetaalde rekeningen. Haal ook de stofkam door uw kosten. Er zijn altijd zaken waar u als onderneming langere tijd voor betaalt maar waarmee uiteindelijk niets meer wordt gedaan. Probeer eerst zelf een betalingsregeling af te speken met de crediteuren van de onderneming en wees transparant over de gang van zaken en de verwachtingen. Onderzoek eventuele financieringsmogelijkheden en investeer in de relatie met de bank.

Een ander alternatief om een faillissement te voorkomen is het maken van een doorstart met het bedrijf. Hierbij worden de gezonde onderdelen van het bedrijf voortgezet en de ongezonde onderdelen gestaakt. Wat ook kan is het bedrijf of een deel daarvan tijdig verkopen.

Een speciaal advies voor eigenaren van een bv: zorg dat uw waardevolle bezittingen, zoals vastgoed of duurzame productiemiddelen, zijn afgescheiden van de risicovolle activiteiten van de onderneming. Gaat de onderneming failliet, dan blijven de duurzame bezittingen die in een andere bv zijn ondergebracht in beginsel buiten het faillissement.

Zoek sowieso altijd een gesprekspartner die als zakelijk klankbord kan dienen. Een ervaren ondernemer, de accountant of ee andere vertrouwenspersoon waarmee u openhartig van gedachten kunt wisselen is heel waardevol.

Nu de economie zich maar niet herstelt, belanden meer bedrijven in de gevarenzone. Toch bent u niet helemaal overgeleverd aan de toevalligheden van de conjunctuur. Met een goed financieel inzicht komt u een heel eind.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in ondernemerschap en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s