Is Nederland oververzekerd?

In een maatschappij die tot in detail maakbaar lijkt, wordt de behoefte om alles onder controle te hebben steeds groter. Dat geldt ook voor verzekeringen. Hoe meer we hebben, hoe meer we ertoe neigen onze bezittingen te beschermen. Veel mensen hebben onzinnige verzekeringen, zijn oververzekerd of betalen te veel premie. Het is goed je af te vragen of verzekeren altijd wel nodig is. Gewoon accepteren dat je weleens pech kunt hebben is vaak al een stuk goedkoper.

Nederlanders zijn kampioen verzekeren volgens de internationale lijstjes. In 2012 stonden we volgens het World Insurance Report van Swiss Re met de 6500 euro die de gemiddelde Nederlander jaarlijks aan verzekeringen uitgeeft op een tweede plaats.

Een deel van deze premie bestaat uit verplichte verzekeringen. Je kunt denken aan een verplichte WA voor de auto en de zorgverzekering. Tenzij je via de rechter een erkenning hebt gekregen als gemoedsbezwaarde ben je verplicht hiervoor premie te betalen. Het kan wel lonen om van zo’n verplichte verzekering regelmatig de premie te checken. Als ze eenmaal is afgesloten, kijken mensen liever niet meer naar hun verzekering om. Dit kan echter honderden euro’s per jaar kosten.

Naast de verplichte verzekeringen zijn de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de inboedelverzekering belangrijk. Wat belangrijke verzekeringen zijn is lastig te bepalen. Dit kan namelijk per situatie verschillen. Iemand met een hoog salaris kan meer risico zelf dragen. En door te zorgen voor voldoende spaargeld en het nemen van voorzorgsmaatregelen kun je de noodzaak om te verzekeren ook verkleinen.

Overbodig zijn in elk geval de verzekeringen waarvan je de schade zelf kunt dragen. Krijg je brand in je huis of raakt iemand arbeidsongeschikt door jouw toedoen, dan lukt dat niet. Daarentegen zal de diefstal van een fiets niet leiden tot een persoonlijk faillissement. Ook kennen we in Nederland bijvoorbeeld de regenverzekering. Mocht het tijdens een vakantie veel regenen, dan keert de verzekering een bedrag uit als tegemoetkoming in een nieuwe vakantie. De vraag is hoe nodig zo’n verzekering is.

Ook kun je kritisch kijken naar de aanvullende ziektekostenverzekering. Het extra pakket kan weleens overbodig zijn: in de aanvullende verzekering zitten namelijk vergoedingen die mensen zelf kunnen dragen – zeker als de uitgespaarde premiekosten opzij worden gezet.

Als verzekeringen elkaar overlappen, is dat een vorm van oververzekeren. Dat komt vaak voor bij de doorlopende reisverzekering. Deze dubbelt met de standaard ziektekostenverzekering, waarmee iedereen wereldwijd verzekerd is voor acute ziektekosten. Dubbele premie betekent bij schade ook geen dubbele vergoeding, omdat wettelijk is vastgelegd dat je er niet beter van mag worden. De dubbele premie die je hebt betaald, ben je dus kwijt.

Verzekeringen waarvan je je serieus moet afvragen of ze zin hebben zijn de blessureverzekering, de mobieletelefoonverzekering, de bruiloftverzekering, de brilverzekering of een verlengde garantie op huishoudelijke apparaten. Je moet je afvragen of de premie in verhouding staat tot het te lopen risico. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden te lezen, want de dekking kan weleens zo minimaal zijn, dat u om die reden al afhaakt.

Wees er kortom zeker van of verzekeren financiële zekerheid biedt!

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Verzekeren. Bookmark de permalink .

2 reacties op Is Nederland oververzekerd?

 1. Rien Meijer zegt:

  Geachte heer Van Luijk/beste André, met veel interesse las ik uw artikel over de vraag of Nederland oververzekerd is. Voor de Consumentengids ben ik momenteel bezig met een verhaal over zgn. onzinverzekeringen en daarbij viel mijn oog op de door u genoemde blessureverzekering. Echter, ik kan er verder nergens iets over vinden. Kunt u mij vertellen waar deze verzekering kan worden afgesloten? Bij voorbaat hartelijk dank! Met vriendelijke groet, Rien Meijer, redacteur-onderzoeker Geld, De Consumentenbond.

  • Beste Rien,

   Wij hebben niet meer de mogelijkheid om dit te sluiten. Verder zie je dat exotische verzekeringen minder aangeboden worden. Dit komt waarschijnlijk door de huidige markt. Mogelijk iemand die zich gespecialiseerd heeft in de sport nog wel de mogelijkheid heeft. Wel zijn er ongevallenverzekeringen, maar het is de vraag of die altijd nuttig zijn. Wij zijn veel inefficiënt gedrag bij consumenten. Het is belangrijk dat er meer bewustwording komt.

   Eventueel kun je emailen naar andre( Ad )Woonvisiehypoteken.nl

   André

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s