Financiële planning in de Bijbel

Veel adviseurs benaderen advies over financiën vaak rationeel en cijfermatig. Begrijpelijk, maar welbeschouwd eenzijdig. Mensen zijn nu eenmaal geen rationele calculerende wezens. Zij laten zich–al dan niet bewust– leiden door hun karakter, hun opvoeding, hun ethische opvattingen of hun geloof. In tegenstelling tot landen als Amerika en Engeland is voor dit aspect in Nederland nog weinig aandacht, al beginnen adviesmethodes als “Financial DNA” en “Financial Life Planning” steeds bekender te worden.

Deze twee methodes gaan vooral in op de invloed van karakter en opvoeding en het omgaan met financiën. Een andere, ook uit Amerika overgewaaide methode met de naam “Christian Financial Planning” laat zich inspireren door wat de Bijbel zegt over geld. Dat is nogal wat: in de Bijbel staan niet minder dan 2650 teksten over geld en goed. Ook heeft bijna de helft van de gelijkenissen een link met financiën. Denk bijvoorbeeld aan de rijke dwaas of de gelijkenis over de talenten.

Al deze teksten zijn, volgens de methode, te verdelen in twintig onderwerpen, zoals schulden, geven, bezit of investeren. Vragen die je jezelf kunt stellen is of er een goede balans is tussen geven, uitgeven en sparen en of geld je dienaar of je meester is. Veel mensen zijn namelijk “slaaf” van hun schuld en werken hier twee dagen in de week voor.

De andere kant is ook mogelijk, namelijk “slaaf” zijn van je vermogen. Agur zei al: „Geef me geen rijkdom, maar ook geen armoede. De gulden middenweg is beter.” Wij hebben een economie die gebaseerd is op schulden. Marketeers proberen in te spelen op emoties als hebzucht of angst om mensen bepaalde keuzes te laten maken. Door inzicht te krijgen in deze processen kom je onafhankelijker te staan van deze prikkels. Ook structureel geven aan goede doelen maakt dat je losser komt van geld.

Wie schuldenvrij is, krijgt tijd en geld om meer voor zijn omgeving te betekenen. Dit soort inzichten staan haaks op de “ratrace” van de huidige economie. Als de principes uit methodes als Christian Financial Planning gemeengoed zouden zijn in de huidige economie, is het de vraag of de kredietcrisis zich wel zou hebben aangediend. Een duurzame benadering van geld en goed die verder strekt dan alleen de huidige generatie staat haaks op het individualistische uitgangspunt van het consumentisme. Naast sociale inzichten bevat de Bijbel overigens ook zakelijke inzichten over geld en goed. Het eeuwenoude boek is in dit opzicht niet “links” of “rechts” in de omgang met geld.

Nu valt niet vanuit elke tekst letterlijk de vertaalslag te maken naar de huidige economie, maar wie nadenkt over de bedoeling van diverse teksten ziet dat veel principes in de huidige tijd nog steeds actueel zijn. Mensen waren toen hetzelfde als nu. Hebzucht en angst komen in iedere tijd voor. Ook al was de samenleving minder complex als nu, in de kern moesten mensen vergelijkbare keuzes maken. Ook in die tijd waren er ondernemingen, werd er gewerkt, handel gedreven, geld gewisseld en gezorgd voor ouderen en zieken.

De toenemende aandacht voor de psychologische en sociale kant van financieel beleid is een goede ontwikkeling. En Bijbelse wijsheden op geld kan hieraan een waardevolle verdieping geven.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Christian Financial Planning, Financieel, Planning en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s