Recht op geld

Jaarlijks blijven miljoenen euro’s liggen omdat mensen zoals u en ik niet weten dat we er recht op hebben. Maakt u slim gebruik van alle uitkeringen, toeslagen, particuliere subsidies, tegemoetkomingen, studiefinanciering, verlofregelingen, aanvullende inkomensregelingen, subsidies of belastingvoordelen? Of heeft alleen uw buurman dat geluk en bent u slechts aan het meebetalen? Ook al is de sociale zekerheid in Nederland en stuk minder dan tien jaar geleden, er zijn nog genoeg regelingen over en het kan zomaar zijn dat er eentje bijzit waarvoor u in aanmerking komt. Bent u bijvoorbeeld minder gaan verdienen doordat u minder overwerkt? Dan heeft u nu misschien wel recht op zorg- of huurtoeslag.

Hoe komt u erachter of u geen sommetjes geld laat liggen zonder een dure adviseur te raadplegen of een financiële studie te volgen? Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen.

Zo geeft Kluwer twee keer per jaar voor maar 15 euro een heel handzaam boekje uit onder de titel: “De Kleine Gids voor de Nederlandse sociale zekerheid”. Het boekje loopt de belangrijkste sociale zekerheidswetten op een overzichtelijke manier langs, in enkele pagina’s per wet. In het boekje staan dus geen ellenlange wetsteksten of verwijzingen naar jurisprudentie, maar een heldere uitleg van de werking, de strekking en de uitvoering van de wet.

Wie geen zin heeft geld te spenderen aan een boekje, kan surfen naar de website van de Belastingdienst. Hier is snel te zien of u in aanmerking komt voor diverse toeslagen. Onder het kopje “Verandert er iets in uw leven?” kunt u aangeven of dat zo is en wat dan. Vervolgens toont de site de mogelijkheden. Krijgt u bijvoorbeeld een kind? Dan komt u wellicht in aanmerking voor bepaalde heffingskortingen, het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Met uw DigiD bij de hand kunt u direct toeslagen aanvragen.

Ook bied de Belastingdienst veel nuttige informatie over diverse thema’s op het gebied van werk, auto, woning en gezondheid. U kunt hier veel uitleg vinden over allerlei aftrekposten.

Tenslotte biedt de site rechtopgeld.nl inzichtelijke informatie. De site ­-een particulier initiatief- gaat uit van de burger en niet zoals veel overheidswebsites van de regeling, wat erg prettig is. Handig is de Rechtopgeld-test. Door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden –over leeftijd, arbeidssituatie, inkomen en de samenstelling van het huishouden- wordt snel duidelijk welke regelingen, toeslagen en verloven van toepassing zijn. Op de website staan meer dan 70 regelingen, waaronder ook behoorlijk onbekende, zoals het Mantelzorgcompliment (een vergoeding van maximaal 200 euro die zorgvragers voor hun mantelzorger kunnen aanvragen als blijk van waardering) en de Duurzaamheidslening (een goedkope lening, verstrekt door de gemeente, om energiebesparende maatregelen in en aan de woning te kunnen nemen). Ook wordt aangegeven waar officiële informatie over de regelingen te vinden zijn en hoe het aanvragen ervan werkt.

Met de bovenstaande praktische hulpmiddelen maakt u de kans erg klein dat u regelingen over het hoofd ziet. Even uitzoeken dus. Het zou toch jammer zijn om die paar leuke financiële voordelen mis te lopen!

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s