Vest op pensioenen geen vertrouwen

De laatste jaren staan pensioenen steeds meer in de belangstelling. Ons pensioenstelsel, dat bouwwerk waarop iedereen blind vertrouwde, blijkt fikse scheuren te vertonen. Kunnen pensioenfondsen hun verwachtingen nog wel waarmaken? Wat is er eigenlijk aan de hand, wat zijn de oplossingen en kunnen wij er zelf iets aan doen?
De reden dat beloften van pensioenfondsen onder druk staan komt door de volgende drie dingen: de beleggingsresultaten vallen tegen, de rente staat historisch laag en mensen worden gemiddeld ouder.
Na jaren van enorme resultaten leek de praktijk op de aandelenbeurs een loterij zonder nieten waar iedereen slapend rijk kon worden. Ook pensioenfondsen deden met dit spel mee. Vanwege de diepe economische crisis levert de beurs voorlopig echter niet de hoge beleggingsrendementen die we gewend waren.
Tweede punt is dat de rente op dit moment laag is. In het verleden –toen de rente hoog was- investeerden beleggers wanneer aandelen wat minder rendeerden in rentedragende producten. Bij een lage rente zijn deze investeringen minder interessant. Daarnaast is het zo dat ook de uitkeringen van de pensioenen berekend worden aan de hand van de rente. Pensioenfondsen hebben dus op twee manieren last van de lage rente. Omdat overheden, bedrijven en consumenten kampen met een enorme schuldenlast, zal de komende jaren de nadruk op aflossen liggen en niet op kredietverlening. De verwachting is dat op korte termijn de rente daarom laag blijft.
Derde oorzaak voor de noodlijdende pensioenfondsen is de stijgende levensverwachting. De kans van een 65-jarige om 80 te worden is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het afgelopen decennium sterk gestegen. Dankzij de lagere sterfterisico’s in 2010 bedroeg deze kans voor mannen in dat jaar 63 procent. Tien jaar eerder was dat maar 52 procent. Een pensioenfonds moet dan het opgebouwde vermogen over meerdere jaren verdelen, waardoor er per jaar minder uitgekeerd kan worden.
De oplossingen voor deze problemen zijn maar zeer beperkt. Door de pensioenleeftijd te laten stijgen met de levensverwachting kun je een deel van de oorzaak oplossen. Daarnaast kun je de premies laten stijgen, zodat er meer inkomsten zijn. Maar in perioden van economische neergang zitten werknemers en werkgevers niet snel te wachten op stijgende premies. Ook kun je pensioenen korten. Eigenlijk accepteer je dan dat er te weinig is opgebouwd en krijg je gewoon minder uitkering. Een laatste optie zou zijn: op een betere manier beleggen. Dat is echter vrijwel onmogelijk. Verder zie je dat door allerlei rekentrucs – zoals een fictieve hogere rekenrente- geprobeerd wordt het plaatje er beter uit te laten zien. Eigenlijk schuif je op deze manier de problemen in de tijd vooruit in de hoop dat hogere rendementen op de beurs dit gaan oplossen. Gebeurt dat niet, dan zullen de problemen eerder groter zijn dan kleiner.
Kun wij er zelf iets aan doen? Ja. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je moet leven van wat je over houdt. Dit is het verschil tussen je inkomsten en je lasten. Voor een pensioenuitkering streef je naar een zo hoog mogelijk inkomen, maar door bijvoorbeeld je hypotheek voor de pensioendatum af te lossen kun je ook je lasten verlagen, zodat er meer overblijft. Een andere mogelijkheid is om zelf te sparen of langer door te werken. Ook kun je je wensen aanpassen aan het dan beschikbare maandelijkse budget.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Pensioen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vest op pensioenen geen vertrouwen

  1. bert vermey zegt:

    wat dacht je van een andere methode ? namelijk gewoon door blijven werken ? kun je het ook niet uitgeven ! creatiever worden met geld ? van je hobby je beroep maken ? etc.
    en dan de beleggingsresultaten van de pensioenfondsen…pggm maakte 9 % resultaat in 9 maanden tijd, in dezelfde periode daalde de dekkingsgraad met 15 % !!! andere sterfte tabel (vroeger een maal per 25 jaar…tegenwoordig een maal per 5 jaar en de wijziging in dat jaar was de eerste waarbij werd verwacht dat mensen fors ouder werden…hoe lang weten wij dat al ? en is er dus nooit wat mee gedaan ? ) juist dat ouder worden maakt dat er te weinig is gespaard, want mensen houden zich niet aan de verwachting dat zij op 67 zouden stoppen met leven, maar doen dit pas op 85 of zo ! de gezondheidszorg wordt steeds beter en er zijn te weinig oorlogen en rampen in het westen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s