Stappenplan voor minder geldzorgen

Hoewel nogal wat mensen denken dat het bij hen wel meevalt, is het financiële fundament van veel huishoudens instabiel. En als het fundament niet goed is, kun je door middel van allerlei financiële producten (kredieten, leningen) wel proberen stabiliteit te creëren, maar dat is dweilen met de kraan open. Het kan geen kwaad je financiën eens aan te pakken volgens onderstaand stappenplan.

Veel financieel leed valt te voorkomen door je aan de volgende drie zaken –in deze volgorde- te houden. Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven, leg een gezonde financiële buffer aan en los je schulden af. Dit lijkt misschien een arbeidsintensieve klus, maar op internet zijn tal van hulpmiddelen te vinden die je daarbij kunnen helpen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft op zijn site bijvoorbeeld verschillende handige rekenprogrammaatjes staan, zoals Het Persoonlijk Budgetadvies en de Bufferberekenaar. Met je rekeningafschriften erbij kun je het Persoonlijk Budgetadvies snel en gemakkelijk invullen.

Het leuke aan dit programma is dat je direct inzage krijgt in wat een vergelijkbaar huishouden uitgeeft aan zaken als kleding, vakanties en de auto. Je ziet ook snel of je niet te veel uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding. Ook houdt het programma rekening met zogeheten reserveringsuitgaven. Meubels, de wasmachine, de droger: ze moeten eens worden vervangen. Hiervoor moet je geld reserveren, zodat je voldoende middelen hebt als er plotseling iets kapot gaat. Veel starters die gaan huren of kopen gaan hier al de fout in. Ze schaffen alles in één keer nieuw aan en hebben als het meezit de eerste vijf tot zeven jaar geen zaken die stuk gaan. Als ze echter geen geld reserveren en er na die jaren opeens véél vervangen moet worden, kan dat een groot probleem zijn. Door het Persoonlijk Budgetadvies in te vullen op de website van het Nibud ontstaat er inzicht in de uitgaven op de korte termijn, maar óók in die voor de langere termijn.

Wie zicht heeft op zijn inkomsten en uitgaven, kan natuurlijk nog steeds te maken krijgen met onverwachte tegenvallers. Hierbij kun je denken aan een tijdelijke terugval in inkomen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, maar ook aan onverwacht hoge reparatiekosten door schade aan de auto. Het is goed als een huishouden daarom een buffer heeft. Door bijvoorbeeld de Bufferberekenaar van het Nibud in te vullen krijg je inzage in de minimumbuffer die je zou moeten hebben én in de buffer die een vergelijkbaar huishouden heeft. Als je de gegevens van een gezin met een modaal inkomen en drie kinderen invoert, waarvan de ene ouder fulltime en de ander parttime werkt, dan zie je dat de minimale adviesbuffer 5500 euro bedraagt, maar dat een vergelijkbaar huishouden gemiddeld 23.000 euro achter de hand heeft.

Tenslotte is het goed om je schulden af te lossen. Misschien kun je ze nu goed betalen, maar dat kan in de toekomst anders zijn. Als je kúnt aflossen, is het ongezond om schulden in stand te houden.In het bedrijfsleven gelden de termen: kasstroom, liquiditeit en solvabiliteit. In een huishouden is dit feitelijk niet anders. Inzicht in je inkomsten en uitgaven maakt je huishoudelijke kasstroom zichtbaar, een buffer is belangrijk voor je liquiditeit en het aflossen van je schulden is goed voor je solvabiliteit.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Financieel, Planning. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s