Vergrijzingsbubbel

Mits je geen geweld gebruikt is er aan deze bubbel weinig te doen. We kunnen bijna geen economische instrumenten gebruiken om deze bubbel te beïnvloeden. Had de politiek deze bubbel 15 jaar eerder gezien, dan hadden ze deze nog kunnen beïnvloeden door de kinderbijslag exceptioneel te verhogen. Toen waren exceptionele beloningen namelijk nog acceptabel en hadden we zo een asymmetrische bubbel stimuleren om de problemen tijdelijk op te lossen. Helaas is het daar nu te laat voor en moeten we al discuserend de gevolgen over ons heen laten komen.

Het leuke aan deze bubbel is dat deze misschien wel meer impact heeft dan andere bubbels. Daarnaast duurt hij ook  langer. Ook kunnen we globaal berekenen wanneer de bubbel begint en wanneer hij eindigt. Vaak vind een bubbel in een bepaalde sector plaats en raakt soms daardoor andere sectoren, maar deze bubbel heeft op bijna alles invloed. Los van alle negatieve kanten en toekomstige financiële crises van deze bubbel zijn er ook positieve gevolgen. Er ontstaan nieuwe markten en er ontstaan enorme verschuivingen in bestaande markten. Dat maakt deze bubbel erg veelzijdig. Hierbij kun je denken aan de woningvoorraad, zorgbehoefte, maar ook het bestedingspatroon van de bevolking.

Daarnaast zal deze bubbel een langdurig effect na-ijleffect teweegbrengen. De nadruk zal meer op zorg van de ouderen komen te liggen. De maatschappij zal dus ook zo ingericht moeten worden. We zijn nu de zorgmaatschappij aan het afbreken, maar straks gaan we hem waarschijnlijk weer – maar ook anders – optuigen. Ook zullen de generaties die deze zorg moeten opvangen multitaskers worden. Ze moeten voor hun eigen boterham, maar ook voor de boterham van de vorige generatie zorgen. De generatie die nu en straks gedwongen wordt om multitaskers te zijn, zal na het “leeglopen” van deze bubbel deze mentaliteit nog steeds hebben. Ik denk dat er daarna een enorme versnelling van onze welvaart zal optreden.

Het grappige is dat de term vergrijzingsbubbel vrijwel niet te vinden is. Toen ik ging goochelen vond ik slechts één treffer. En als je er rustig over nadenkt dan is er wel degelijk sprake van een bubbel

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Pensioen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s