De tering naar de nering bij pensionering….

Een pensioenfonds is een grote zak geld waarin een grote groep mensen spaart voor hun oude dag. Omdat sparen weinig rendement oplevert, wordt er bijna altijd gekozen voor beleggen. Dit gaat goed zolang de beleggingen gemiddeld genomen “normaal” zijn en de instroom van geld minimaal gelijk of hoger is dan de uitstroom van geld.

Geld stroomt in doordat mensen premies betalen om collectief pensioen op te bouwen. En geld stroom uit doordat er vanuit dit collectieve fonds uitkeringen worden gedaan aan pensioengerechtigden.

Maar als er meer geld uitstroomt dan erin, kan het inteereffect optreden. En dat is geen leuk effect, want de dekkingsgraad kan onherstelbaar beschadigen.

Als bij de uitstroom de beleggingsresultaten ondergemiddeld of zelfs negatief zijn, dan moet dit gecompenseerd worden door een meer dan positief rendement. Zodra diverse jaren van uitstroom gecombineerd worden met slechte of magere beleggingsjaren, wordt dit inteereffect steeds desastreuzer. In extreme situaties kan het voorkomen dat de dekkingsgraad onherstelbaar blijft zakken. Het inteereffect zal zich vooral openbaren bij pensioenfondsen met een wat vergrijsd deelnemersbestand. En dan met name als in de toekomst de beleggingsresultaten langdurig slecht blijven.

Als pensioen individueel opgebouwd zou worden, dan is er niets aan de hand, maar nu er sprake is van een collectiviteit, zal de jongere generatie door het inteereffect de tering naar de nering moeten zetten.

André van Luijk – http://www.woonvisie.nl – 010-4426448
André_van_Luijk

Over André van Luijk MFP

Opleiding HBO - Bank en Verzekeringswezen / Master of Financial Planner (MFP) / Erkend Financieel Adviseur (EFA) / ondernemer Woonvisie / Belegger
Dit bericht werd geplaatst in Pensioen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s